Elintarvike- ja ravintola-alan hankkeemme

    nainen vatkaa yleisvatkaimella taikinaa. Yllä tummat suojavaatteet ja valkoinen päähine.

    ROKKAA-hanke tukee ravitsemisalan osaamista

    Ravitsemisala osaa – kauhan kahvasta ammattiin (ROKKAA) -hankkeen tavoitteena on vahvistaa ravintola- ja elintarvikealan osaajien ja alasta kiinnostuneiden työmarkkina-asemaa erilaisten osaamispalveluiden avulla. Hankkeessa tarjotaan erilaisia lyhyt- ja täsmäkoulutuksia, joiden tavoitteena on opiskelijoiden työmarkkina-aseman vahvistaminen. Hankkeen osallistujien osaaminen selvitetään osaamiskartoitusten avulla. Niiden tarkoituksena on tunnistaa osallistujien olemassa oleva osaaminen ja löytää koulutustarpeet, jotta osallistujien työmarkkina-asemaa voidaan vahvistaa ilman tarpeetonta kouluttautumista. Osaamiskartoitusten perusteella osallistujille suunnitellaan yksilöllisiä koulutuspolkuja.

    ROKKAA-hanke toimii koko Pohjois-Savon alueella. Hankkeen tavoitteena on myös pyrkiä vastaamaan alueen ravitsemis- ja elintarvikealan yritysten tarpeisiin lyhyillä täsmäkoulutuksilla. Lisäksi tavoitteena on pilotoida uusia toimintamalleja ja löytää Pohjois-Savon työmarkkinoiden osaamiskapeikot. Yhteistyö paikallisen työelämän, henkilöstöpalveluyritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on tiivistä ja monipuolista.

    Hankkeessa tehdään hakevaa työtä, ja potentiaalisia osallistujia lähestytään esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja yhteistyökumppaneiden avulla. Osallistujien osaamista vahvistetaan esimerkiksi seuraavissa teemoissa: hygienia- ja anniskelulainsäädäntö, työturvallisuus, suomalainen työelämä, perusruoanvalmistus ja raaka-ainetuntemus. Osallistujat voivat myös suorittaa lain vaatimia pätevyyksiä, ja osallistujille tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ja tukea.

    Osallistujien jatkopolkujen suunnittelu ja uraohjaus kuuluvat myös hankkeen toimintaan. Henkilökohtainen ohjaus on ollut vaikuttavaa: osallistujat ovat saaneet opiskelu- tai työpaikan, monipuolisempia työtehtäviä tai enemmän työtunteja. Ohjaus on myös vahvistanut maahanmuuttaneiden osallistujien suomalaisen työkulttuurin tuntemusta.

    Jos kiinnostuit yhteistyömahdollisuuksista, ota rohkeasti yhteyttä!

    Lindi Jenny Tuntiopettaja, Matkailu ja ravitseminen
    Elintarvike- ja ravintola-alan hankkeemme

    ROKKAA-hanke on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.


    Lähituotteilla makua lautaselle

    Lähituotteilla makua lautaselle -hanke pyrkii parantamaan paikallisen ruoan saatavuutta ammattikeittiöille, edistämään paikallisen ruoan menekkiä ja auttamaan Pohjois-Savon ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan. Tavoitteena on helpottaa ravintoloiden tarpeiden ja tuottajien tarjoamien tuotteiden kohtaamista sekä tukea tuottajien kykyä kehittää ravintola-alan tarpeita vastaavia tuotteita ja elintarvikkeita.

    Hankkeen kohderyhmänä ovat pk-yritykset, tuottajat, tukut ja koko ruokaketju.

    Tavoitteina ovat koko ruokaketjun yhteistyön vahvistaminen, lähituotteiden käytön lisääminen ammattikeittiöissä, lähituotteiden jatkojalostuksen kehittäminen ammattikeittiöiden tarpeita vastaaviksi, lähituotteiden saatavuuden parantaminen, paikallisten tuotteiden näkyvyyden lisääminen sekä lähituotteiden kysynnän ja tarjonnan parempi vastaavuus. Lisäksi hankkeessa tehdään REKO-selvitys toiminnan tueksi ja selvitetään digikartan mahdollisuudet paikantaa tuottajat ja ostokanavat.

    Hanketta toteuttavat yhdessä Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, PAOK ja Pro Agria.

    Pousi Kimmo Koulutuspäällikkö, Matkailu ja ravitseminen
    Elintarvike- ja ravintola-alan hankkeemme
    matkailu ja ravitseminen, catering, elintarvikeala