Varkauden kampukselle Joutsenmerkki

7.9.2020
Varkauden kampusrakennus talvella.

 

Savon ammattiopiston Varkauden kampukselle ja Varkauden lukiolle Joutsenmerkki - puhtaammat tilat opiskelijoille ja henkilökunnalle

Savon ammattiopiston Varkauden kampus ja Varkauden lukion uusi koulurakennus sai Joutsenmerkin tunnustuksena ympäristöystävällisyydestään. NCC:n rakentamat terveelliset ja turvalliset oppimisympäristöt tarjoavat paremmat tilat tänään, ja kestävämmät ratkaisut myös tulevaisuudessa. 

Turvallisuus ja toisista välittäminen ovat aiheina hallinneet tämän vuoden aikana käytäviä
keskusteluja mediassa ja vuorovaikutustilanteissa. Savon koulutuskuntayhtymässä teemoilla on pitkät perinteet. Varkauden kampuksen saama Joutsenmerkki on osoitus merkittävästä ja pitkäaikaisesta työstämme, joka on vasta alussa
”, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Pohjoismaisen ympäristömerkin luovutti Joutsenmerkin edustaja toimitusjohtaja Riikka Holopainen Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä.

Savon ammattiopiston kampukset Varkaudessa, Iisalmessa, Kuopiossa ja Siilijärvellä ovat valtakunnallisesti ensimmäinen ja suurin Joutsenmerkitty kampushanke. Varkauden kampuksella on ilahduttavaa se, että siellä on tehty hiilijalanjälkilaskelma, rakennusjätteen kierrätysprosentti on 61, ja katolta löytyvät aurinkokennot”, iloitsee Holopainen.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa. Joutsenmerkin-mukainen rakentaminen haastaa myös urakoitsijat.

Toimintaamme ohjaa laatu- ja ympäristöjärjestelmän sisältävä NCC:n toimintajärjestelmä. Meille rakentamisen laadunvalvonta on tärkeä osa hankkeen korkeaa laatutasoa. Kestävän kehityksen mukainen toiminta näkyy mm. turvallisessa työympäristössä, materiaali- ja jätehallinnassa sekä terveellisissä rakennuksissa. Joutsenmerkki-rakentamisessa on paljon tuttua toimintamme kanssa, mutta toki sen kriteerit ovat tiukat. Esimerkiksi kierrätettävän jätteen osalta yli 60 % tavoitteen täyttyminen vaati työmaalta tarkkaa seurantaa. Yksi tärkeimmistä asioista hanketta aloittaessa on huolellinen perehdytys Joutsenmerkin kriteereihin sekä niistä tiedottaminen projektiorganisaatiolle koko hankkeen ajan”, toimialajohtaja Tommi Tiihonen NCC:ltä sanoo.

Varkauden uudisrakennus on ollut opetuskäytössä vuoden 2020 alusta alkaen. Käyttäjäkokemukset ovat olleet kiittäviä, ja erityisesti tilojen valoisuudesta on käytäväpuheissa annettu positiivista palautetta.

”Haluamme olla vetovoimainen koulutuskuntayhtymä niin henkilöstölle kuin opiskelijoille, ja tarjota houkuttelevan kokonaisuuden puhtaasta sisäilmasta lähtien. Uskon Varkauden uusissa tiloissa annettavan hyvää opetusta pitkälle tulevaisuuteen terveellisesti, turvallisesti ja toisistamme välittäen”, summaa Helve.

Uudisrakennuksen koko on 3 500 m2, ja se yhdistää kampusalueen rakennukset toisiinsa. Kampusalueen viheralueet, kulkuväylät ja pysäköintialueet on laitettu kuntoon kesän 2020 aikana.

Savon koulutuskuntayhtymä toteuttaa kestävän tulevaisuuden strategiaa ennakkoluulottomasti, ja kampus toisensa jälkeen pokkaa Joutsenmerkin. Iisalmen kampus valmistui ensimmäisenä syksyllä 2019, ja syksyllä 2020 oli Varkauden vuoro. Toivalan kampus Siilinjärvellä on rakenteilla, samoin Savilahden kampusalue Kuopiossa. Savilahdessa Joutsenmerkityn oppimisympäristön kokonaisala tulee olemaan vajaa 29 000 m2.

Lue lisää