Taitaja2024: Suurtapahtuma houkuttelee katsomaan ja kokeilemaan

22.5.2024
Kaivinkone ajaa.

Katso kuvia Taitaja2024-tapahtumasta Kestävän tulevaisuuden tekijä. (kuvat.fi).

Kuopio-hallin piha-alueella olevalla viranomaisalueella käy iloinen kuhina. On ilahduttavaa huomata, miten joukko nuorukaisia jututtaa moottoripyöräpoliisia. Pelastajien ja heidän kalustonsa ympärillä pörrää kaiken ikäisiä kiinnostuneita. Paloautoa ihailemassa ovat myös Heidi Päärnä-Huusko. Kimmokkeen saapua Taitaja2024-tapahtumaan Heidi sai puolisoltaan, joka oli vieraillut alueella edellisenä päivänä.

- Tulimme katsomaan autoja ja hevosia. Pienet ponit olivat suosikkeja, sanoi Heidi viitaten matkaseuralaiseensa pieneen Eevi-tyttöseen.

Äiti ja tytär odottivat innokkaana myös poliisihevosten saapumista paikalle. Tapahtuma-alueella kulkiessaan ja ihmisten jutustelua kuunnellessaan onkin tullut hyvin selväksi, että poliisihevoset ovat olleet varsinainen magneetti. Ja ovathan ne komeita eläimiä!

Heidi ja Eevi olivat kierrelleet myös Kuopio-hallin sisällä seuraamassa ammattitaitokilpailuja.

- Paljon oli mielenkiintoista katseltavaa. Olisi ollut kiva katsella enemmänkin, mutta nyt se ei ollut lapsen kanssa mahdollista, kertoi Heidi.

Eevillä oli selvä mielipide, mikä Kuopio-hallin sisuksissa tapahtuneista asioista oli paras.

- Ruusteri! Annoin Ruusterille kivet, kertoi Eevi ja näytti, miten kivitervehdys kaverille annetaan.

KalPa-maskotti Ruusteri kierteli päivän tapahtumassa, ja taisipa Ruusterilla ja Taitaja-maskotti Skillyllä oli välillä treffejäkin.

Kaunis ja lämmin toukokuun päivä houkutteli kansaa myös viilentävien herkkujen pariin. Jäätelökojun jonon jatkona seisoivat joensuulaiset Ella-Maria ja Lotta. Kahdeksasluokkaiset olivat saapuneet Taitaja2024-kisoihin koulunsa kanssa. Ystävyksille itselleen oli selvä valinta lähteä peruskoulun jälkeen lukioon, mutta olivat löytäneet mieluisaa katseltavaa myös ammatillisen koulutuksen tapahtumasta.

- Kauneudenhoidon pisteellä näytti mielenkiintoiselta. Paljon täällä on nähtävää, tytöt kertoivat ennen omaa vuoroaan tilata herkulliset jäätelöt.

Nainen seisoo ambulanssin edessä.
Heidi Päärnä-Huusko nautti aurinkoisesta tapahtumasta. Tytär-Enni oli liian kiireinen kuvattavaksi.

Liikenneturva valistaa fiksusti

Taitaja2024-kisoissa oli esillä myös monia kumppaneita ja sidosryhmiä. Savilahden kampuksen pihalta löytyi Liikenneturvan toimipiste, jossa porukka painoi tuulispäänä polkuautolla menemään. Välillä meno näytti ja kuulosti tosin hieman holtittomalta: kuljettaja ajeli miten sattuu, ja kaverit mesosivat vieressä. Mitä ihmettä tapahtuu? Liikenneturvan Kuopion toimipisteet yhteyspäällikkö Tuula Taskinen selventää toiminnallista pistettä.

- Polkuautorata on osa Liikenneturvan Safe Space Autoon -kiertuetta. Osallistuja ajaa ensin kierroksen radalla ihan tavallisesti. Toiselle kierrokselle hänelle laitetaan näköä sumentavat lasit ja kuulokkeet. Kavereille annetaan mikrofonit, johon he voivat huudella kuljettajalle häiritsevästi ja antaa ohjeita. Kuljettaja kuulee kavereiden mölinät kuulokkeiden kautta.

Yksi polkuautoilee ja moni katsoo.
Suvi Peräkylä ohjaa polkuautoa lähes sokkona, ja Ellen Lindholm antaa kuulokkeisiin ohjeita.

Safe Space Autoon -kiertueen tarkoituksena on rohkaista nuoria ilmaisemaan mielipiteensä, jos kaverin kyydissä pelottaa tai on muuten epämukava olo. Ryhmäpaine ja näytön halut voivat myös kuljettajalla kasvaa. Tuula kollegoineen on iloisen yllättynyt, miten hyvin Taitaja2024-kansa on Liikenneturvan pisteen löytänyt.

- Meillä on käynyt satoja ja satoja nuoria. Valtavasti on ollut porukkaa, ja miten rohkeita nuoria!

Paikalla olivat myös Savon ammattiopiston opiskelija Suvi Peräkylä ja Omnian opiskelija Ellen Lindholm. Ellen on Taitaja2024-kilpailussa lähihoitaja-lajin finalistina, ja Suvi toimii hänen Taitaja-tutorinaan.

- Tutorin tärkein tehtävä on tsempata kilpailijaa ja pitää hänelle kilpailutaukojen aikana seuraa, Suvi kertoi.

Seura onkin kilpailijalle tarpeen, sillä kisatehtävien välissä he eivät saa puhua kuin hyvin harvoille. Kaverit, toiset opiskelijat ja opettajat ovat kieltolistalla. Lähihoitaja-lajin finalistit eivät saa edes oleskella lähellä omaa kisa-aluettaan muutoin kuin oman suorituksen aikana. Näin ollen tutor-Suvi hoitaa myös monia käytännön asioita Ellenin puolesta kisa-alueella.

Lähihoitaja-lajin kisapiste sijaitsee Kuopio-hallissa, joten breikki Savilahden kampukselle tuli tarpeeseen. Muutoinkin pieni maiseman vaihdos teki Ellenille hyvää, sillä takana oli jo useampia kilpailutehtäviä.

- Edelliset tehtävät ovat olleet erilaisten tuokioiden järjestämistä eri-ikäisille asiakkaille. Esiintyminen jännittää aina, joten senkin vuoksi tehtävät ovat olleet haastavia.

 

Tarkka aikataulutus varmistaa sujuvuuden

Savon ammattiopiston ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen on työkavereineen tehnyt pitkää päivää. Savilahden kampuksella tarjoillaan normaali oloissa noin 1 300 lounasta päivässä, ja Taitaja2024-kisojen aikana päiväkohtainen määrä on moninkertainen.

- Lounaiden lisäksi valmistamme päivittäin 1 000 sämpylää, huolehdimme after partyjen tarjoilut Olvi Areenalle sekä hoidamme vip-tilojen tarjoilut kaikissa kilpailupisteissä.

Oman värinsä Marittan pelikirjaan tuokin kilpailupaikat, sillä tarjoilut valmistetaan Savilahden kampuksella ja osa tuotteista kuljetetaan Kuopio-hallille ja Olvi Areenalle. Logistiikka-alan opiskelijat hoitavat tarjoilujen kuljetuksen.

- Olemme laatineet tarkan kellotuksen, milloin mitäkin haetaan tai noudetaan. Kun toimimme suunnitelmiemme mukaan, homma toimii.

Savon ammattiopiston omien työntekijöiden lisäksi keittiötiloissa häärii opiskelijoita. Maritta kiittelee työporukkaansa.

- Kaikki tietävät, mitä tekevät, ja jokainen on tehnyt työnsä loistavasti.

Miestoimittaja haastattelee naista keittiössä.
Ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen ehti pysähtyä YLEn toimittaja Jukka Eskasen haastateltavaksi.

Lue lisää