Taitaja2024: Ensimmäinen kisapäivä liennytti jännityksen ja toi varmuuden osaamisesta

21.5.2024
Iso halli, jossa on paljon ihmisiä.

Katso kuvia tapahtumasta Kestävän tulevaisuuden tekijä. (kuvat.fi).

Taitaja2024-kisoissa tapahtuu koko ajan ja monessa paikassa yhtä aikaa. Nappaa Taitaja-somet seurantaasi ja pääset mukaan tunnelmaan ympäri tapahtumapaikkoja:

 

***

Taitaja2024-kisojen ensimmäinen kilpailupäivä käytiin aurinkoisissa tunnelmissa niin ulkosalla kuin sisätiloissa. Tiistain koittaessa myös Savon ammattiopiston 22 finalistia aloittivat oman urakkansa.

- Joukkueemme lähti kisapäivään valmiina ja päättäväisenä. Kisajännitys karisee pois keskittymisen tieltä, sanoi joukkueenjohtaja Silja Salminen.

Naisopiskelija tietokoneella.

CNC-koneistuksen kisa-alueella oli odottava tunnelma heti aamutuimaan, kun lajivastaavat ottivat kilpailijat vastaan ja perehdyttivät tulevaan koitokseen. Savon ammattiopistoa edustava finalisti Mari Heiskasen ensimmäinen tehtävä liittyi CNC-jyrsintään, ja urakkana oli valmistaa teräksestä ankkuri. Tehtävässä kilpailijat hyödyntävät Mastercam2024 CAM -ohjelmistoa. Kilpailijoita ei passaa kesken suorituksen häiritä, mutta kerrottakoon että Marin tekeminen oli keskittynyttä ja varmaa. Onnea matkaan Mari!

Taitaja2024-kilpailuun on saapunut myös ennätysmäärä kansainvälisiä kilpailijoita, jotka valmistautuvat tuleviin kilpailuihin. CNC-koneistuksen puolelta löytyi Ranskaa edustava Sacha Greneche, jonka seuraava tähtäin on syksyllä 2024 Lyonissa pidettävät WorldSkills-kisat. Sachan mukana Suomeen matkusti ekspertti Xavier Escarabajal.

- Taitaja2024 tarjoaa hienoa mahdollisuuden harjoitella taitoja. Täällä on upeat puitteet.

All the best for you Sacha!

Kaksi miestä seisoo ja puhuu.
CNC-koneistuksen lajivastaavat Niko Mähönen (vas.) Jukka Marttinen perehdyttivät finalistit kilpailuun.

Opiskelija työn touhussa.
Sacha Greneche tuli Kuopioon osana valmistautumistaan WorldSkills-kisoihin

Ravintola- ja catering-puolella Eetu Karjalaisen ja Jerry Kankkusen kommunikaatio ja yhteistyö toimi, kun parivaljakko haastoi itsensä ja kilpakumppanit annoskorttitehtävässä. Kokki-laji kisataan parilajina, ja päivän tehtävänä oli suunnitella lautasella tarjottava vegaaninen falafel-annos. Eetun ja Jerryn liikkeissä oli ryhtiä, ja naapuripöytien edesottamuksia ei ollut tarpeen vilkuilla. Antaa mennä vaan Eetu ja Jerry!

Yleisöllä on mahdollisuus seurata suurinta osaa kisasuorituksista aivan lähietäisyydeltä. Ja jos katsojat eivät aivan liki pääsekään, ainakin muun maussa tuomarit ja lajivastaavat ovat aivan kosketusetäisyydellä. Kilpailijoiden on osattava sulkea pois huomiostaan ympärillä kuvaavat kamerat, ihmisten keskinäiset supinat ja muut häiriötekijät. Kokki-lajissa kisaava Winnovan parille Jemina Oravasaarelle ja Otto Tapiovaaralle paineistettu tilanne ei aiheuttanut tutinaa, sillä falafe-annosten esille laitto sujui jouhevasti. Hyvää työtä Jemina ja Otto!

Kaksi kokkiopiskelijaa valmistaa annoksia.
Eetu Karjalainen ja Jerry Kankkunen pitivät toisiaan ajan tasalla tekemisistään.

Kaksi kokkiopiskelijaa valmistaa annoksia.
WinNovaa edustava kokkipari Jemina Oravasaari ja Otto Tapiovaara esille laiton vaiheessa.

Vierailu kisapaikoilla oli selvä ratkaisu

Taitaja2024-kisoihin odotetaan kymmeniä tuhansia vierailijoita. Kuopio-hallin käytävillä ammatillista osaamista ihailivat Siilinjärveltä Kuopioon saapuneet Eila Laasonen ja Kari Kähkönen. Pariskunta oli juuri saapunut Kuopio-hallille Savilahden kampukselta, jossa he olivat päässeet seuraamaan leipurikondiittorien päivän tuotosten esille laittoa. Vierailu Taitaja2024-kisoissa oli heille selvää, ja tapahtuman valmistumista he olivat seuranneet muun muassa tiedostusvälineistä.

- Opiskelijat haluavat näyttää taitonsa ja valmistua ammattiin. Tällaiset kisat ovat tärkeitä tulevaisuuden kannalta, sanoi Kari.

Pariskunta seisoo vierekkäin.
Eila Laasonen ja Kari Kähkönen saapuivat Siilinjärveltä katsomaan tulevaisuuden osaajien edesottamuksia.

Ammatillinen koulutus on molemmille heille ennestään jo tuttua. Lihanleikkaajana uran tehnyt Kari toimi työssään myös työpaikkaohjaajana opiskelijoille sekä vaikutti ammattitutkintotoimikunnassa. Eilalla on myös omakohtaista kokemusta opiskelusta Savon ammattiopistossa, sillä hän aloitti metallipuolen opinnot Toivalan kampuksella syksyllä 2008.

- Kävi niin, että opiskelimme Toivalassa yhtä aikaa lapsemme kanssa. Hän ei oikein pitänyt äidin ratkaisusta lähteä opiskelemaan samaan paikkaan. Ei aikonut tervehtiä koulun käytävillä vastaan tullessa, Eila nauroi.

Erityisen ilahtuneita he olivat perinteisen sukupuolen määrittämän ammattivalinnan murenemisesta: Esimerkiksi maalauksen ja tapetoinnin finalistit ovat suurelta osalta naisoletettuja. Saman huomion he olivat tehneet myös oman talonyhtiönsä huoltohommien yhteydessä.

Vastuullisuus on valttimme

Mitäs ammatillinen koulutus voi tehdä vihreän siirtymään vahvistamiseksi ja vauhdittamiseksi? Paljon! Taitaja2024-kilpailujen kyljessä järjestetty seminaari pureutui yritysten ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöhön. Puhujana seminaarissa on muun muassa europarlamentaarikko Elsi Katainen.

- Vihreä siirtymä vaatii työvoimalta uutta osaamista ja uudenlaisia taitoja. Ammatillinen koulutus on vastannut tähän työelämän tarpeeseen, Katainen kiitteli.

    Nainen seisoo lavalla ja puhuu mikrofoniin.
    Elsi Katainen puhui vihreästä siirtymästä Euroopan unionissa ja osaamisen vuorovaikutuksesta.

    Taitaja2024-tapahtumassa vastuullisuuden eri näkökulmat on otettu huomioon tapahtumajärjestelyissä. Vastuullisuutta on tarkasteltu ekologisista, sosiaalisista, kulttuurisista ja taloudellisista näkökulmista. Tapahtuman teemat ovat virtuaalisuuden kehittäminen, työelämän vihreä siirtymä ja kestävyysmurros, vähähiilinen kiertotalous sekä yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi kilpailutehtävien osana on vastuullisuuden tarkistuslista, joka huomioiden kilpailijoiden täytyy kiinnittää huomiota muun muassa energiatehokkuuteen. Lue lisää vastuullisuusteoista Taitaja2024-sivulta.

    Lue lisää