Savon ammattiopistossa ennätysmäärä oppisopimuksia vuonna 2022

5.1.2023
Nainen pitää kristallipalloa kädessään.

Oppisopimus on yhä suositumpi oppimisen muoto Savon ammattiopistossa. Vuonna 2022 oppisopimusten määrässä saavutettiin kaikkien aikojen ennätys, joka on 3 079 tehtyä sopimusta. 

Vuosi 2022 oli kolmas ennätysvuosi peräkkäin, sillä myös kahtena edellisenä vuonna lyötiin edelliset ennätykset: vuonna 2020 oppisopimuksia tehtiin 1 909 ja vuonna 2021 luku oli 2 745.

- Luvut ja ennätykset kertovat ammatillisen koulutuksen merkityksestä työvoimatarpeen täyttämisessä. Olemme ilolla mukana edistämässä alueemme elinkeinoelämän kehittymistä oman osaamisemme eli koulutuksen kautta, kertoo Savon ammattiopiston oppisopimustoiminnasta ja yrityspalveluista vastaava apulaisrehtori Jukka Kosunen.

Työnantajat hyödyntävät oppisopimusta monipuolisesti niin uuden henkilökunnan rekrytoinnissa kuin nykyisen henkilökuntansa osaamisen kehittämisessä. Oppisopimus mahdollistaa tutkintotavoitteiset opinnot, mutta myös tutkintoon johtamattomat lisä- ja täydennyskoulutukset.

- Työnantajat tuntevat oppisopimuksen mahdollisuudet entistä paremmin. Sen kautta voi kiinnittää itselleen uusia ammattilaisia, mutta yhtä tärkeää on myös panostaa olemassa olevan henkilökunnan osaamiseen ja sen päivittämiseen, sanoo Kosunen.

 

Sosiaali- ja terveysala kärjessä

Eniten oppisopimuksia eli lähes 600 tehtiin sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, ja liiketoiminnan perustutkintoon ja lähiesimiestyön ammattitutkintoon molempiin solmittiin liki 200 oppisopimusta. Yli 100 oppisopimusta tehtiin myös liiketoiminnan ammattitutkintoon sekä logistiikan, rakennusalan sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkintoihin. Erikoisammattitutkinnoista eniten oppisopimuksia solmittiin hieronnan sekä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoihin.

- Olipa toimiala mikä tahansa työnantajien tarve työntekijöistä heijastuu usein myös solmittuihin oppisopimusten määriin, sanoo koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Oppisopimus on mahdollista tehdä kaikkiin koulutuksiin ja vaikka muita oppisopimusopiskelijoita ei olisi yhtä aikaa aloittamassa. Esimerkiksi vuonna 2022 kalatalouden ja liikuntapaikka-alan ammattitutkintoihin tehtiin jokaiseen yhdet oppisopimukset yhteistyössä toisten koulutuksen järjestäjien kanssa.

- Hyvät suhteemme ja toimiva vuorovaikutus työelämän kanssa kantaa hedelmää. Myös aikuiset näkevät ammatilliset opinnot väylänä esimerkiksi alanvaihtoon, jatkaa Helve.

 

Oppisopimus on koulutuksena monipuolinen ja maksuton

Oppisopimuksesta on moneksi: Se on mahdollisuus opiskella työsuhteisesti mitä tahansa toisen asteen ammatillista tutkintoa, tutkinnon osia sekä syventävää koulutusta. Se tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja niin opiskelijoille oppia ja kehittää ammattitaitoa kuin yrityksille satsata tulevaisuuteen ja kilpailukykyyn.

Oppisopimuksella on mahdollista osallistua myös erilaisiin tutkintoon johtamattomiin lisä- ja täydennyskoulutuksiin, joista on hyötyä työssä. Oppisopimuksessa työssä tapahtuvaa oppimista tuetaan tarpeen mukaan lähi- ja verkko-opinnoilla.

Oppisopimus on koulutuksena opiskelijalle ja työnantajalle maksuton.  

 

Lisätietoja

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Kosunen Jukka
apulaisrehtori
Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja
Yrityspalvelut
Oppisopimus
Kansainvälisyys
Kilpailutoiminta
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Lue lisää