Savon ammattiopiston vetovoima kasvoi kevään yhteishaussa

8.4.2021
Opiskelija pitää kakkua kädessä.

Uutista päivitetty 21.4.2021

**

Savon ammattiopisto kasvatti niin hakijamääräänsä kuin vetovoimaansa ammatillisen koulutuksen yhteishaussa. Ensisijaisia hakijoita Savon ammattiopiston perustutkintoihin oli 1 401, kun vuoden 2020 vastaava luku oli 1 225. Päättyneessä yhteishaussa Savon ammattiopiston vetovoima oli 1,04, mikä tarkoittaa, että hakijoita oli enemmän kuin opintojen aloituspaikkoja. Vuonna 2020 vetovoima oli 0,89.

Yhteishaussa 2021 Varkauden lukioon ensisijaisia hakijoita oli 89 ja aloituspaikkoja on 96. Tämän vuoden vetovoima oli 0,93, kun se viime vuonna oli 0,82.

Yhteishaku oli auki 23.2.–7.4.2021, ja opiskelijavalinnat julkaistaan kesäkuussa. Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulusta tai lukiosta valmistuneille, joilla ei ole vielä aiempaa ammatillista tutkintoa. Yhteishaussa hakijat listaavat enintään viisi hakukohdetta itselleen mieluiseen järjestykseen: ensisijainen vaihtoehto ensimmäiseksi jne.

Yhteishaun lisäksi ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, joka on auki ympäri vuoden.

 

Kärjessä tutut suosikkialat – pula erityisesti puhtaus- ja kiinteistöpuolen tulevaisuuden osaajista

 

Ensisijaisten hakijoiden lukumäärä kasvoi viime vuodesta 176 hakijalla, mikä kertoi Savon ammattiopiston olevan houkutteleva koulu hakijoiden keskuudessa myös tänä vuonna.

- Hakijamäärien kasvu kertoo ammatillisen osaamisen kiinnostuksesta, panostuksistamme terveellisiin ja moderneihin oppimisympäristöihin ja hyvästä työllistymisestä valmistumisen jälkeen, Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve toteaa.

- Tässä on auttanut varmasti myös lisääntynyt yhteistyö työelämän kanssa, Helve jatkaa.

Aiemmilta vuosilta tutut alat olivat myös tänä vuonna suosituimpia: Aloituspaikkoihin nähden moninkertaisesti ensisijaisia hakijoita on hius- ja kauneudenhoitoalan (vetovoima 7,50) ja perustason ensihoidon osaamisalan (vetovoima 4,30) perustutkintoihin.  Myös logistiikka-alan, autoalan, pintakäsittelyalan, lentokoneasennuksen, tieto- ja viestintätekniikan ja turvallisuusalan perustutkintoihin tuli runsaasti hakemuksia, kun määrää vertaa aloituspaikkoihin.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalle on ollut haastavaa saada hakijoita. Hakijakato on huolestuttava, sillä alan osaajista on suuri vajaus myös työmarkkinoilla. Työ- ja elinkeinotoimistojen ylläpitämän ammattibarometrin mukaan erityisesti toimisto- ja laitossiivoojista on pula Pohjois-Savon alueella.

Myös valmentavilla koulutuksilla on vetovoimaa. TELMA on työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus, joka on suunnattu vamman tai sairauden vuoksi yksilöllistä, laaja-alaista ja monipuolista erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. VALMA on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus. VALMA on hyvä vaihtoehto heille, joille tulevaisuuden suunta on vielä avoin kysymys. VALMA-koulutuksen aikana opiskelija tutustuu eri ammatillisiin perustutkintoihin ja lukio-opintoihin.  Molempiin valmentaviin koulutuksiin oli enemmän ensisijaisia hakijoita kuin aloituspaikkoja on tarjolla.

 

Kuopiossa aloittavat siirtyvät Savilahteen viimeistään 2022

 

Kampuspaikkakunnistamme vetovoimaisin on Kuopio, jossa vetovoima on 1,25 hakijaa / aloituspaikka. Iisalmen (0,68), Toivalan ja Rissalan (0,87) ja Varkauden (0,73) kampukset ovat vetovoimaltaan tasavahvoja.

Kuopioon hakeneet liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan uudet opiskelijat aloittavat syksyllä opintonsa Savilahden kampuksella. Uusi kampusalue on valmis syksyllä 2022, jolloin Savon ammattiopiston Kuopioon toiminta keskitetään suurelta osin Savilahteen. Logistiikka-ala jatkaa nykyisellä paikallaan Kolmisopessa.

Savilahti tarjoaa opiskeluun kokonaan uuden ympäristön, jossa Joutsenmerkki-kriteerin mukaisesti tehdyssä talossa kohtaavat eri alojen opiskelijat sekä mahdollistaa myös laajasti kaksoistutkintojen suorittamisen. Tiiviin yhteyden työelämään lisäksi toiminta kolmen koulutusasteen kampuksella luo luontevat polut jatko-opiskelemaan Savonia ammattikorkeakouluun tai Itä-Suomen yliopistoon, Heikki Helve kertoo.

Kuopion Savilahden lisäksi myös Iisalmen, Toivalan ja Varkauden kampuksilla on uudisrakentamista, mikä tarjoaa niin opiskelijoille kuin henkilökunnalle turvalliset, terveellisen ja Joutsenmerkityt oppimisympäristöt.

 

Lisätietoja

Heikki Helve
Savon koulutuskuntayhtymän johtaja
044 785 3050

 

***

Hakijamäärät saattavat vielä täsmentyä muutamalla suuntaan tai toiseen, koska hakemuksia käsitellään parhaillaan Opintopolussa.

Lue lisää