Savon ammattiopistolle Opetus- ja kulttuuriministeriön kunniamaininta ekologisen kestävyyden kehittämisestä

15.11.2022
Ihmisiä rivissä ja ministeri Li Andersson kättelee.

Savon ammattiopistolle on myönnetty kunniamaininta ekologisen kestävyyden kehittämisestä. Tunnustus tuli osana opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) järjestämää laatupalkintohakua. Kunniamaininnan luovutti opetusministeri Li Andersson Joensuussa tiistaina 15.11.

Vuotuisen ammatillisen koulutuksen laatupalkintohaun vuoden 2022 teemana oli kestävä kehitys.

- Palkinto on ulkopuolisten arvioitsijoiden työn tuloksena saatu ja siten kovan luokan tunnustus, iloitsee Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Savon ammattiopistossa on tehty pitkäjänteistä, tavoitteellista ja tuloksellista kestävän kehityksen työtä vuodesta 2005 lähtien. Työ pohjautuu tunnistettuihin ympäristövaikutuksiimme sekä keräämäämme arviointi- ja palautetietoon. Asetetut tavoitteet ja mittarit sekä laadittu toimintasuunnitelma ohjaavat prosessia.

Kestävän tulevaisuuden tekijä -strategian toteuttamisen näkyvämpiä askelia ovat uudet kampusrakennuksemme, joissa huomioimme monin tavoin turvallisuuden, terveellisyyden ja kestävän kehityksen. Haluamme tarjota opiskelijoille ja henkilökunnalle puhdasta sisäilmaa, runsaasti luonnonvaloa, toimivat ja nykyaikaiset tilat sekä kaikin puolin viihtyisän ympäristön.

- Tilat on otettu innostuneesti vastaan, ja ne ovat herättäneet laajasti positiivista kiinnostusta, Helve toteaa hyvillä mielin.

Uudet kampusrakennuksemme on rakennettu ympäristömerkki Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen, missä olemmekin edelläkävijä Suomessa. Iisalmen kampuksemme sai Joutsenmerkin vuonna 2020 ensimmäisenä oppilaitosrakennuksena Suomessa ja maan toinen Joutsenmerkitty oppilaitosrakennus on Varkauden kampuksemme uudisrakennus. Toivalan kampuksen uusi osa on valmiina, ja toivomme pääsevämme juhlimaan Joutsenmerkkiä siellä vielä vuoden 2022 puolella. 

Savilahden kampuksemme on niin ikään rakennettu Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen. Ehtojen toteutumista on dokumentoitu koko rakennusprojektin ajan, joskin Joutsenmerkki myönnetään vasta valmistuneelle rakennukselle lopputarkastuksen jälkeen.

Savon ammattiopiston työ kestävän kehityksen eteen on laaja-alaista, mistä kiinteistöt ovat vain yksi osa. Strategian mukainen toiminta kattaa niin tukipalvelut kuin kaikki koulutusalat. Koulutusalat ovat muun muassa luoneet itselleen ympäristövastuullisuuden osaamislupaukset, joilla he toteuttavat kestävän tulevaisuuden visiota. Arvioimme sisäistä toimintaamme jatkuvasti.

 

Tavoitteena jakaa parhaat käytännöt ja lisätä tunnettuutta

Opetus- ja kulttuuriministeriön laatupalkintohaun tavoitteena on nostaa esille koulujen parhaita käytäntöjä, joiden pohjalta myös toiset koulutuksen järjestäjät voivat kehittää toimintaansa. Lisäksi tavoitteena on edistää ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta.

Lisätietoja laatupalkinnosta ja vuoden 2022 menestyjistä löytyy OKM:n sivulta.

Lue lisää