Savon ammattiopisto sai kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon tutkinnonanto-oikeuden englanniksi

21.2.2023
Kolme miestä konesalissa.

Savon ammattiopisto järjestää tulevaisuudessa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetusta myös englanniksi. Englanninkielinen tutkintokoulutus on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024. Luvan myönsi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistuu levyseppähitsaajia, koneistajia ja koneasentajia.

- Elinkeinoelämämme on jo nyt hyvin kansainvälistä, ja meidän on koulutuksen järjestäjänä pystyttävä vastaamaan heidän tarpeeseensa. Samalla toivomme tämän lisäävän maakuntamme vetovoimaa ja investointeja, sanoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

 

Turvaa Pohjois-Savon elinvoimaisuutta ja yritysten kilpailukykyä

Pohjois-Savossa on useita kansallisesti ja kansainvälisesti toimivia kone- ja energiateollisuuden yrityksiä, jotka tarvitsevat kipeästi lisää osaavia ammattilaisia. Jos työvoiman tarvetta ei saada täytettyä, yritysten tuotannon ylläpitäminen on vaikeuksissa ja kasvu lähes mahdotonta. Savon ammattiopisto haki englanninkielistä tutkinnonanto-oikeutta, jotta koulu voisi omalta osaltaan vastata yritysten ahdinkoon ja sen kautta turvata alueen elinvoimaa.

- Pohjois-Savon elinkeinoelämällä on tahtoa kasvaa ja kehittyä, mitä haastaa krooninen osaajapula. Alueen yritykset ovat erittäin tyytyväisiä siitä, että Savon ammattiopisto saa nyt oikeuden järjestää kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opetutusta englanniksi, iloitsee Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Koulutus kaventaa osaajapulaa ja eritoten mahdollistaa maakuntamme kärkitoimialoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kasvua.
Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen

Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen järjestämislupa helpottaa merkittävästi alan kansainvälisten osaajien saatavuutta ja parantaa yritysten kilpailukykyä Pohjois-Savossa. Kuopion kaupunki ja Kuopion alueen kauppakamari iloitsevat uudesta mahdollisuudesta ja näkevät koulutuksessa paljon potentiaalia.

- Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen koulutusohjelma palvelee hyvin elinkeinoelämämme kasvavia osaajatarpeita. Tämä avaa myös hienon mahdollisuuden houkutella alueellemme ulkomaalaisia opiskelijoita, iloitsee Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

Kuopion alueen kauppakamari on samoilla linjoilla.

- Englanninkielinen koulutus avaa laajemmat mahdollisuudet koulutusrekrytointiin, kaventaa osaajapulaa ja eritoten mahdollistaa maakuntamme kärkitoimialoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kasvua, toimitusjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

 

Haaste heitetty alueen yrityksille

Kuopion alueen kauppakamari on ollut prosessissa aktiivinen toimija alusta lähtien. Kauppakamarin puheenjohtaja, PetterSteel oy:n toimitusjohtaja Petteri Heimonen kiitteleekin sekä Savon ammattiopistoa nopeudesta, millä hakemus ministeriöön lähti, että ministeriötä päätöksenteon rivakkuudesta. Samalla hän heittää haasteen alueen yrityksille.

- Nyt on yritysten aika vastata tähän mahdollisuuteen ja osoittaa harjoittelupaikkoja tuleville uusille opiskelijoille – tavoitteena palkata opiskelijat pysyvästi töihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten pitää olla kykeneviä kommunikoimaan suomen lisäksi muilla kielillä. Uskon, että yritykset, jotka ovat tässä mukana, ovat tulevaisuuden voittajia, Heimonen sanoo.

Kone- ja tuotantotekniikan opettajilla ja alan yhteistyöyrityksillä on vahva osaaminen laadukkaan englanninkielisen koulutuksen toteuttamiseksi. Yritykset ovat sitoutuneet myös kehittämään alan perustutkintokoulutusta yhteistyössä Savon ammattiopiston kanssa.

Englanninkielinen koulutus on omiaan myös lisäämään vieraskielisen väestön työllistymistä ja pysyvyyttä alueella.

- Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon elinkeinoelämä ja keskeiset sidosryhmämme koemme tämä erittäin myönteisenä kehityksenä. Savon ammattiopisto on myös hieno toimija täydentämään meidän kolmen koulutusasteen kampusaluetta Savilahdessa, uusilla – moderneilla toimitiloilla ja vahvalla osaamisellaan, toteaa Pitkänen.

Ammatillisen koulutuksen kielen pitää elää yhteiskunnan muutoksessa mukana.
kuntayhtymän johtaja Heikki Helve

Suomen kielen osaaminen kulkee mukana

Ammatillinen koulutus kansainvälistyy.

- Ammatillisen koulutuksen kielen pitää elää yhteiskunnan muutoksessa mukana. Kone- ja tuotantotekniikan englanninkielinen tutkinnonanto-oikeus on hyvä avaus toisen asteen koulutuksen kansainvälistymiseen, sanoo Helve.

Ammatillisen osaamisen lisäksi Savon ammattiopisto huolehtii, että maahanmuuttaneet opiskelijat harjoittavat myös suomen kielen taitoaan. Suomi toisena kielenä (S2) -opintoja voi tehdä muun muassa opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa eli treeniopinnoissa sekä erilaisissa työpajoissa. Tarjoamme myös yksilöllistä kielenopetusta. Maahanmuuttajaohjaajat tukevat opiskelijoita läpi opintojen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö velvoittaa myös maahanmuuttaneiden kieli- ja kulttuuriosaamisen, kotouttamisen ja työllistymisen edellytysten varmistamista.

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Helve Heikki
Helve Heikki
kuntayhtymän johtaja
kuntayhtymän yleisjohto
kuntayhtymäpalvelujen kehittäminen
strateginen kehittäminen
luottamushenkilötoiminta
markkinointipalvelut
sisäinen tarkastus
turvallisuus
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Lue lisää