Savon ammattiopisto hakijamäärä kasvoi yhteishaussa

24.3.2023
Opiskelija vaihtaa auton rengasta.

Savon ammattiopisto kasvatti hakijamääräänsä kevään yhteishaussa, joka oli auki 21.2.–21.3.2023. Tänä vuonna ensisijaisia hakijoita Savon ammattiopiston perustutkintoon oli 1 487, kun viime vuoden luku oli 1 348. Varkauden lukioon ensisijaisia hakijoita oli 89. Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan kesäkuussa, ja opinnot alkavat syyslukukaudella 2023.

Yhteishaussa hakevat peruskoulusta valmistuneet, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Yhteishaussa hakijat listaavat enintään seitsemän hakukohdetta itselleen mieluiseen järjestykseen.

Hakijamäärät saattavat vielä täsmentyä muutamalla suuntaan tai toiseen, koska hakemuksia käsitellään parhaillaan Opintopolussa.

Yhteishaun lisäksi ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, joka on auki ympäri vuoden.

 

Hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala suosituimpia

Hakijoiden suurimmassa suosiossa jatkavat viime vuodelta tutut alat: Hius- ja kaudenhoitoalan perustutkintoon tuli ensisijaisia hakemuksia 106, kun aloituspaikkoja on 30 opiskelijalle. Sähkö- ja automaatioalalle hakijoita oli 146, ja paikka on varattu 80:lle. Sähkö- ja automaatioalaa voi opiskella sekä Savilahden että Varkauden kampuksella. Paljon hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin keräsivät myös logistiikka-alan ja liiketoiminnan perustutkinnot.

- Ammatillinen koulutus kiinnostaa maakunnassa. Kasvava vetovoima kertoo työmarkkinoiden kysynnästä sekä koulutustarjonnan ja opetuksen hyvästä tasosta uudistuneilla kampuksillamme, toteaa tyytyväisenä kuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Puhtaus- ja kiinteistöalan ja puutarha-alan vetovoimassa houkutella nuoria opiskelemaan on ollut haasteita. Yhteishaussa täyttämättä jääneitä paikkoja täydennetään jatkuvan haun kautta.

 

Vastuullisia kampuksia ympäri Pohjois-Savoa

Savon ammattiopistolla on kampukset Iisalmessa, Siilinjärven Toivalassa ja Rissalassa, Kuopion Kolmisopessa ja Savilahdessa sekä Varkaudessa. Olemme edelläkävijä Joutsenmerkki-rakentamisessa: Iisalmen kampus sai Joutsenmerkin syksyllä 2019 ensimmäisenä koulurakennuksena Suomessa. Toinen Joutsenmerkitty-koulurakennus on niin ikään Savon ammattiopiston, kun Varkauden kampuksen uudisrakennus sai Joutsenmerkin alkuvuodesta 2020.

Savilahden kampus on niin ikään rakennettu Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen, ja ehtojen toteutumista on dokumentoitu koko rakennusprojektin ajan. Joutsenmerkki myönnetään vasta valmistuneelle rakennukselle lopputarkastuksen jälkeen. Juhlimme Savilahdessa, kun sen aika on.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa.

Lue lisää

Onnea valmistuneille!

Savon ammattiopistosta on kevään 2023 aikana valmistunut upea joukko ammattilaisia.

29.5.2023