Kevään 2024 yhteishaku päättyi: Hakijamäärä Savon ammattiopistoon ilahduttavalla tasolla

21.3.2024
Kampaajat muotoilevat harjoituspäiden hiuksia.

Kevään 2024 yhteishaku peruskoulun jälkeiseen koulutukseen päättyi 19. maaliskuuta. Yhteishaussa Savon ammattiopiston perustutkintoihin oli 1 432 ensisijaista hakijaa, ja Varkauden lukion ensimmäiseksi vaihtoehdokseen laittoi 80 hakijaa.

- Hakijamäärä pysyi hyvänä, mikä kertoo sekä ammatillisen koulutuksen hyvästä vetovoimasta että Sakkyn merkityksestä koko maakunnan osaavan työvoiman tarpeeseen vastaamiseksi, toteaa kuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Hakemuksia käsitellään tällä hetkellä, ja hakijamäärät saattavat täsmentyä vielä muutamalla suuntaan tai toiseen. Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan kesäkuussa, ja opinnot alkavat syyslukukaudella 2024.

Yhteishaussa hakevat peruskoulusta valmistuneet, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Hakijat listaavat enintään seitsemän hakukohdetta itselleen mieluiseen järjestykseen.

Yhteishaun lisäksi ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvan haun kautta, joka on auki ympäri vuoden.

 

Hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala suosituimpia

Hakijoiden suurimmassa suosiossa jatkavat aikaisemmilta vuosilta tutut alat: Hius- ja kaudenhoitoalan perustutkintoon tuli ensisijaisia hakemuksia 112, kun aloituspaikkoja on 30 opiskelijalle. Sähkö- ja automaatioalalle hakijoita oli 153, ja paikka on varattu 85:lle. Sähkö- ja automaatioalaa voi opiskella sekä Savilahden että Varkauden kampuksella.

Suosituimmat alat säilyvät vuodesta toiseen. Hyvä merkki on myös se, että eri kampuksiltamme löytyy aloja, joihin nuoret haluavat hakeutua.
Heikki

Hakijamäärät suhteutettuna aloituspaikkoihin nuorten hakusuosikkeina olivat myös lentokoneasennuksen perustutkinto Rissalan kampuksella, metsäalan perustutkinto Toivalassa, logistiikan perustutkinto Kuopion Kolmisopessa sekä liiketoiminnan perustutkinto Savilahden ja Iisalmen kampuksilla. Lisäksi ajoneuvoalan, elintarvikealan, matkailualan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ja turvallisuusalan perustutkinto-opinnot Kuopion Savilahden kampuksella herättivät nuorten kiinnostuksen.

- Suosituimmat alat säilyvät vuodesta toiseen. Hyvä merkki on myös se, että eri kampuksiltamme löytyy aloja, joihin nuoret haluavat hakeutua, Helve sanoo hakijamäärien kohdentumisesta.

Yhteishaussa haasteellisiksi aloiksi houkutella opiskelijoita osoittautuivat puutarha-alan, rakennusalan ja talotekniikan perustutkinnot. Myös tutkintoon valmentavaan koulutukseen oli vähäinen määrä hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin.

- Työmarkkinoiden tilanne näkyy nopeasti meillä muutamien alojen hakeutumisen määrissä, kuten rakennusalalla tänä keväänä. Suhdannetilanteiden parantuessa on aina palattu kasvavaan kysyntään, johon nyt hakeutuneet ja alalla opiskelemaan aloittavat tulevat aikanaan vastaamaan, toteaa Helve.

Yhteishaussa täyttämättä jääneitä paikkoja täydennetään jatkuvan haun kautta.

 

Innostamme opiskelijaa eteenpäin

Savon ammattiopisto tarjoaa opiskelijoilleen yksilöllisen ja laadukkaan opetuksen ja ohjauksen. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (hoks), johon kirjataan muun muassa tutkinnon suorittamisen aikataulu, opiskelijan vahvuudet ja mahdolliset tuen tarpeet. Opintojen aikana kannustamme opiskelijaa eteenpäin ja tarvittaessa etsimme yhdessä keinoja ja välineitä opintojen ja ohjauksen tukemiseen.

- Haluamme huomioida opiskelijan elämän kokonaistilanteen. Opintoihin ja niiden sujuvuuteen vaikuttaa moni asia opiskelijan elämässä, olipa kyseessä nuori tai aikuinen, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Savon ammattiopistolla on kampukset Iisalmessa, Siilinjärven Toivalassa ja Rissalassa, Kuopion Kolmisopessa ja Savilahdessa sekä Varkaudessa.

 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Helve Heikki
Helve Heikki
kuntayhtymän johtaja
kuntayhtymän yleisjohto
kuntayhtymäpalvelujen kehittäminen
strateginen kehittäminen
luottamushenkilötoiminta
markkinointipalvelut
sisäinen tarkastus
turvallisuus
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Lue lisää