Ainutlaatuinen koulutus Suomessa: Yrittäjyyspainotteiset logistiikka-alan opinnot valmistavat liikenneyrittäjiä

3.4.2024
Opiskelijaryhmä varastossa trukkien edessä.

Lue myös Kuljetusala tarvitsee nuoria yrittäjiksi - Konepörssi.com (koneporssi.com)

** 

Savon ammattiopiston logistiikka-ala aloittaa yrittäjyyspainoteiset perustutkinto-opinnot syksyllä 2024. Avaus on ainutlaatuinen Suomessa.

- Haluamme tarjota opiskelijoillemme mahdollisuuden opiskella yhtä aikaa sekä ammatillinen perustutkinto että liikenneyrittäjän pätevyys. Tällaista ei muualla Suomessa ole, sanoo koulutuspäällikkö Harri Hakkola.

Pilotointivaiheessa syyslukukaudella 2024 ryhmä muodostetaan logistiikka-alalle yhteishaun kautta tulevista opiskelijoista haastattelujen perusteella. Ryhmään otetaan yrittäjyydestä ja innovaatiotoiminnasta kiinnostuneita opiskelijoita. Suunnitelmissa on, että keväällä 2025 linjalle voi hakea jatkuvassa haussa, ja ryhmää täydennetään yhteishaun kautta tulevilla, yrittäjyydestä motivoituneilla opiskelijoilla.

- Monella opiskelijalla yrittäjyys siintää mielessä tai heillä on kotipiirissä perheyritys, jota heillä on aikomus jatkaa. Yrittäjämäinen ajattelutapa on eduksi, vaikka elantonsa hankkii työntekijänä, kertoo opettaja ja yrittäjyysvastaava Risto Räsänen.

Työntekijät ja yrittäjät tekevät työpäivän aikana paljon itsenäisiä päätöksiä. Harvoin kuitenkaan pysähdytään miettimään, mitä esimerkiksi rikkoutunut ovi tai eri reittivalinnat maksavat..
Opettaja Jussi-Pekka Räsänen

Kustannustehokkuudella ja sen omaksumisella osana kannattavaa yritystoimintaa on iso rooli opetuksessa. Opettaja Jussi-Pekka Räsäsen mukaan ymmärrys hinnoista ja niiden kerrannaisvaikutuksista on tärkeää kenelle tahansa.

- Työntekijät ja yrittäjät tekevät työpäivän aikana paljon itsenäisiä päätöksiä. Harvoin kuitenkaan pysähdytään miettimään, mitä esimerkiksi rikkoutunut ovi tai eri reittivalinnat maksavat.

Kustannustietoisuuden ja yrittäjämäisen asenteen lisäksi opinnoissa painotetaan sosiaalisia taitoja, kestävää kehitystä ja valmiutta vihreään siirtymään.

 

Oma yritys ja liikenneyrittäjän tutkinto osana opetusta

Savon ammattiopistossa yrittäjyysopinnot ovat osana logistiikka-alan perustutkinnon valinnaisia opintoja, joten lisätöitä painotettu linja ei opiskelijoille tuo. Opinnoissa käytössä on tiimioppimisen malli, joka perustuu aktiiviseen vuorovaikutukseen ja yhdessä oppimiseen. Opiskelijat muodostavat eri teemojen ja tehtävien ympärille ryhmiä, joiden kokoonpanoja vaihdellaan eri projekteissa. Tiimioppiminen vahvistaa itseohjautuvuutta, vastuunottamista ja ryhmässä toimimista.

Linja-auto liikenteessä maantiellä.

Ensimmäisenä vuonna opiskelijat perehtyvät yrittäjyyden perusteisiin ja innovaatiotoimintaan. Opettaja Risto Räsäsen mukaan vapaalla innovoinnilla ilman rajoitteita on merkitystä.

- Ajatusten lennossa syntyy isoja ideoita, joita jalostamalla saattaa löytyä hienoja business-ideoita.

Toisena vuonna opiskelijat nousevat kuljettajan paikalle, sillä he perustavat oman NYT-harjoitusyrityksen.

- Monet opiskelijoistamme perustavat apupalveluja tarjoavan yrityksen. Yrityksen nimissä tehdään muun muassa muuttokeikkoja, lumitöitä, renkaiden vaihtoa ja kuljettajapalveluja, kertoo opettaja Jussi-Pekka Räsänen.

Kolmantena vuonna opiskelijat suorittavat liikenneyrittäjätutkinnon, joka on pakollinen kuljetusalan elinkeinonharjoittamista varten, ja sen myöntää liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Liikenneyrittäjätutkinnossa perehdytään tavara- ja henkilöliikenteeseen. Räsästen mukaan tämä pätevyyden suorittaminen opintojen jälkeen voi jäädä monelta roikkumaan.

- Logistiikan yrittäjyyspainotteisella linjalla liikenneyrittäjätutkinto suoritetaan osana opintoja. Tämä palvelee tulevaisuuden ammattilaisia, sillä valmistuttuaan Savon ammattiopistosta he ovat heti valmiita liikenneyrittäjiksi.

Yrittäjyyspainotteista linjaa pilotoidaan logistiikka-alalla, mutta tarkoitus on luoda oppimisen malli, joka palvelee tulevaisuudessa kaikkia Savon ammattiopiston aloja.

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Hakkola Harri
Hakkola Harri
koulutuspäällikkö
autoala
logistiikka
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Räsänen Jussi-Pekka
opettaja
logistiikka
Autokoulun opetustoiminnasta vastaava johtaja
ADR-koulutukset
PL 87 (Kolmisopentie 7)
70211 Kuopio
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Räsänen Risto
Opettaja
logistiikka
NY Nuori yrittäjyys
yrittäjyysvastaava
Business Center
PL 87 (Microkatu 1, G-osa)
70211 Kuopio

Lue lisää