Aikamatka 1950-lopulta päätökseen: Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen peruskiven aarteet paljastuivat

1.11.2023
Tarkennus mustaan putkiloon, jonka pinnassa sementtiä. Taka-alalla sumeana ihmisiä.

Keskiviikkona 1.11.2023 umpeutui eräänlainen historian kierros, kun avasimme 21.3.1958 silloisen Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen koulurakennuksen perustoista löytyneen peruskiven sisäisen putkilon. Putkilo löytyi Presidentinkadun kampuksen purkutöiden yhteydessä, ja sen avaus tapahtui uuden Savilahden kampuksen peruskiven kohdalla.

- Tämä on hieno aikamatka 65 vuotta taaksepäin Myllyrinteelle, millä nimellä Presidentinkatu ja Mölymäki silloin tunnettiin, kertoi Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Ihmiset nauravat.

Putkilon pään irti sahauksen jälkeen koitti jännittävä hetki, kun näytti siltä, että vastassa olikin vielä betoniseinä. Pinnan koputtelu osoitti säikähdyksen turhaksi, sillä väliseinä irtosi aterinveitsellä. Jännitys tiivistyi jälleen, kun pääsimme käsiksi sisältöön, joka meille aikoinaan oli sinne jätetty löydettäväksi.

Pohjautuen suusta suuhun kulkeneeseen tietoon ja Savon Sanomien uutisointiin muuraustapahtumasta vuonna 1958 oli ajatuksia, mitä putkilossa voisi olla: rahaa ja päivän lehti. Tiedot pitivät paikkansa, sillä sisältä löytyi lehdistä Savon Sanomat, Kansan Sana, Savon Kansa ja Savo, Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen kuntainliiton peruskirja sekä kolikoita. Peruskirja oli kirjoitettu pergamentille eli käsitellylle eläimen nahkalle.

Lehtien, peruskirjan ja kolikoiden tutkiminen herätti niin innostusta kuin kunnioitusta läsnäolijoissa. Kuului ihastuneita huudahduksia ja huokailuja sekä kiitollista olla osana merkittävää hetkeä.

Luottamushenkilöiden ja nykyisten työntekijöiden lisäksi tilaisuudessa oli mukana myös eläköityneitä työntekijöitämme. Yksi heistä oli Ari Matilainen, joka teki pitkän uran projekti-insinöörinä Savon ammattiopistossa.

- Montaa peruskiveä olin työni aikana muuraamassa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olen mukana avauksessa. Nämä ovat harvinaisia hetkiä.

1950-luvun lopussa perustettiin ammattioppilaitoksen taustalla toiminut Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen kuntainliitto, ja sen omistajina oli 25 pohjoissavolaista kuntaa. Peruskirja loppuu sanoihin ”Ajanmukaisen oppilaitoksen saaminen ammattiopetusta varten Pohjois-Savoon merkitsee huomattavaa edistysaskelta maakunnan talouselämälle. Tuokoon tämä koulu tullessaan yhä parantuvia elinehtoja maakunnan koko väestölle.”. Savon ammattiopisto jatkaa samaa tehtävää tänä päivänä.

Katso kuvia tapahtumasta kuvapankistamme.

Lue myös artikkeli Seppo Rossista, joka oli Presidentinkadun kampuksen rakentamisessa: Oppimisen uudet ympäristöt | Savon ammattiopisto (sakky.fi).

Ihmisiä esittelemässä sisältöä.
Mukana avauksessa oli Savon koulutuskuntayhtymän luottamushenkilöitä sekä Savon ammattiopiston nykyisiä ja eläköityneitä työntekijöitä.

Kuva pergamentille kirjoitetusta peruskirjasta.
Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen kuntainliiton peruskirja on kirjoitettu pergamentille.

Lue lisää