13.12.2021 | Ajankohtaista

Järvikalat ja porkkana pääosassa uudessa herkkureseptissä

Järvikalat ja porkkana pääosassa uudessa herkkureseptissä

Uusi herkkuannos savolaiseen ruokapöytään on syntynyt: hauki-kalapuikot, joiden pinta on kuorrutettuna talkkunajauho-porkkanaraasteella, rinnallaan porkkana-tahini. Reseptin takana on Savon ammattiopiston toisen vuoden ruokatuotannon opiskelija Oili Humalajoki. Idea järkikalapuikkoihin lähti Humalajoen omasta tarpeesta kehittää ruoka, jonka kelpuuttaa myös hänen 5-vuotias lapsensa.

”Kun lapseltani tuli hyväksyntä annokselle, uskalsin lähteä mukaan kilpailuun. Reseptiä kehittäessäni pääsin myös tutustumaan itselleni vieraampaan raaka-aineeseen eli kaloihin”, Humalajoki kertoo.

 

Reseptikilpailu opiskelijoille

Järvikala-annos syntyi osana Savon muan herkkuresepti -kilpailua, joka oli suunnattu Savon ammattiopiston opiskelijoille. Tavoite oli luoda uusi resepti, jossa hyödynnetään pohjoissavolaisia lähituotteita. Loppukilpailussa mukana oli neljä osallistujaa, ja tuomariston maisteltavana oli niin villisiasta kuin kalasta tehtyjä kokonaisuuksia. Lisukkeina vierellä oli muun muassa eri tavoilla valmistettuja uunijuureksia ja kastikkeita.

Tuomaristo antoi kiitosta kaikille osallistujille luovuudesta ja rohkeudesta.

”Voittaja-annoksen valinta oli kuitenkin selvä. Humalajoki oli innovatiivisesti kehittänyt pohjoissavolaisen version tahinista hyödyntäen porkkanaa”, kehui tuomariston puheenjohtaja Savon keittiömestareiden hallituksen jäsen Teemu Kotiniemi.

Kilpailun päätapahtuma oli torstaina 9. joulukuuta, jolloin opiskelijat valmistivat ruokalajit tuomariston ja yleisön maisteltavaksi. Tuomarit kiinnittivät huomiota annoksen makuun, ulkonäköön, reseptin toimivuuteen, pohjoissavolaisten lähi- ja luomuraaka-aineiden innovatiiviseen käyttöön sekä hyvään tarinaan annoksen ja raaka-aineiden ympärillä. 

”On hienoa nähdä, että majoitus- ja ravintola-alalla on haasteellisinakin aikoina tulevaisuutta ja innostuneita tekijöitä. Luomu- ja lähiruokatuotteiden kehitys ja esilletuonti ovat myös tulevaisuuden osaajien käsissä,” sanoo Kotiniemi.

 

Tuomaristossa olivat:  

  • Anna Ronkainen, toimittaja, Yle  
  • Teemu Kotiniemi, keittiömestari, Koivumäen Kartano Oy / Savon keittiömestareiden edustaja  
  • Jari Kauhanen, toiminnanjohtaja, MTK Pohjois-Savo   
  • Miia Eskelinen-Fingerroos, Kuopion kaupungin valtuusto   
  • Kimmo Pousi, koulutuspäällikkö, Savon ammattiopisto  

 

Tapahtuma oli osa Savolaisuus on makuasia -hanketta.

Lisätietoja