22.4.2025 | Ajankohtaista

Mielihyvin duunissa 2.0 – yhdessä nuorten mielen hyvinvoinnin puolesta

Mielihyvin duunissa 2.0 – yhdessä nuorten mielen hyvinvoinnin puolesta

Nuorten mielen hyvinvointi on tulevaisuuden työelämän ja koulutuksen perusta. Mielihyvin duunissa 2.0 jatkaa Mielihyvin duunissa -hankkeen (2023–2025) koulutusten ja työkalujen viemistä hyvinvointialueille. Tavoitteena on vahvistaa työpaikkojen ja koulutuksen ammattilaisten osaamista nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa.

Pohjois-Savon hyvinvointialue on mukana hankkeen osatoteuttajana, ja Savon ammattiopistolla on keskeinen rooli koulutussektorin kehittämisessä.

Ammatillisessa koulutuksessa näkyy nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen. Haasteisiin vastaaminen on tärkeää, jotta nuoret voivat menestyä opinnoissaan ja työelämässä.

Miksi tarvitaan Mielihyvin duunissa 2.0?

Nuorten mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat kasvaneet huolestuttavasti. Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet, ja nuoret työntekijät kokevat henkisen työkykynsä usein heikommaksi kuin muut. Myös ammatillisessa koulutuksessa näkyy nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen. Näihin haasteisiin vastaaminen on tärkeää, jotta nuoret voivat menestyä opinnoissaan ja työelämässä.

Savon ammattiopiston rooli hankkeessa

Savon ammattiopisto kehittää koulutussektorin osaamista osana hanketta (työpaketti 3 b). Tavoitteena on vahvistaa koulun toimintakulttuuria ja tarjota opetushenkilökunnalle työkaluja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseen.

Kehittämistyössä keskitytään erityisesti:

  • Opetushenkilökunnan koulutukseen, jossa he saavat konkreettisia välineitä tukea opiskelijoita
  • Työelämäjaksojen ja siirtymävaiheiden kehittämiseen, jotta nuorten siirtyminen työelämään sujuisi mahdollisimman hyvin
  • Materiaalia koostetaan Mielenterveystalo.fi -sivustolle, josta sitä voivat hyödyntää niin nuoret kuin heidän kanssaan toimivat ammattilaiset kouluissa ja työpaikoilla.

Mielen hyvinvoinnin pedagogisen osaajan osaamismerkistö

Hankkeessa kehitetty Mielen hyvinvoinnin pedagogisen osaajan osaamismerkistö on koulutuskokonaisuus, joka nivoo mielen hyvinvoinnin tukemisen osaksi opettajan arkea. Tämän avulla opettajat voivat tunnistaa oman merkittävän roolinsa opiskelijoiden tukemisessa ja toimia osana moniammatillista verkostoa.

Osaamismerkistö sisältää kuusi tärkeää roolia opettajalle:

  1. Mielen hyvinvoinnin tunnistajana
  2. Mielen hyvinvointia vahvistavana opettajana
  3. Mielen hyvinvointia tukevana yksilöohjaajana
  4. Hyvällä mielellä työelämään saattajana
  5. Hyvänmielen työelämävalmentajana
  6. Oman mielen hyvinvoinnin vahvistajana

Savon ammattiopistosta osallistuu noin 15 opettajaa osaamismerkistöön liittyvään kouluttajakoulutukseen. Näiden opettajien osaaminen siirtyy myöhemmin laajemmalle oppilaitoksen sisällä, kun he jakavat oppimaansa ja kouluttavat muita opettajia.

Tutustu osaamismerkkeihin Mielihyvin duunissa – Mielen hyvinvoinnin pedagoginen osaaja -osaamismerkki.

Avoimet koulutukset ja työpajat

Hankeaikana järjestetään maksuttomia ja avoimia koulutuksia sekä työpajoja, jotka tukevat nuorten mielen hyvinvointia. Tilaisuuksissa tarjotaan konkreettisia työkaluja ja uusia näkökulmia niin opetushenkilökunnalle kuin muille nuorten kanssa työskenteleville. Keväällä 2025 on luvassa esimerkiksi Toivon jäljillä -koulutus.

Koulutustarjonnasta tiedotetaan aktiivisesti Mielihyvin duunissa 2.0 LinkedIn-sivustolla sekä Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) tapahtumakalenterissa.

Lisätietoja

Mielihyvin duunissa 2.0 – yhdessä nuorten mielen hyvinvoinnin puolesta