Helmikuu alkaa antaa periksi keväälle. Puissa ei näy tykkylunta, ja jalkineissa kannattaa panostaa vedenpitävyyteen. Savon ammattiopiston metsäalan auto paikantuu Kuopion eteläosiin metsäiselle tielle. Mutkan takaa aukeaa pieni suora, jonka varrelle on kasattu siisti pino energiapuuta. Parkkeeraamme levikkeelle ja lähdemme katsastamaan Savon ammattiopiston uudenkarheaa metsäkonekalustoa.
Energiapuusta monipuoliset mahdollisuudet elantoon
Polttoturpeen käytön vähenemisellä on ollut suorat seuraukset monen yrittäjän ja työntekijän elantoon. Samaan aikaan Pohjois-Savon talousmetsissä kasvaa runsas energiapuupotentiaali.
– Savon ammattiopistossa energiapuun korjuu nähdään mahdollisuutena yrittäjien työllistyä ympäri vuoden. Energiapuun korjuu vaatii kuitenkin omanlaistaan kalustoa ja osaamista, kertoo projektipäällikkö Pekka Dahlqvist.
Vastatakseen alueen työelämän muuttuviin tarpeisiin Savon ammattiopisto käynnisti kehitystyön energiapuun korjuun kehittämiseen. Kehitystyö etenee kahden hankkeen kokonaisuutena, joissa panostetaan sekä uusien metsäkoneiden hankintaan että alan yrittäjille suunnatun koulutuksen kehittämiseen. Hankkeeseen on saatu Pohjois-Savon liitolta 1,5 miljoonan euron rahoitus.
– Energiapuun korjuulla on positiivinen metsänhoidollinen vaikutus. Kun kilpailevia puita poistetaan, vapautuu tilaa, valoa ja ravinteiden saatavuutta jäävälle puustolle. Samalla huomioidaan luontoarvot.
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on keskitytty uusien metsäkoneiden hankintaan ja niiden toimintakuntoon virittämiseen. Uudet metsäkoneet saapuivat Savon ammattiopiston Toivalan kampuksen tontille vuonna 2024: Ponssen Buffalo Dual otettiin käyttöön kesäkuussa, John Deere 1070G perinteinen moto syyskuussa ja kaivinkone Huyndai 145HW vuoden viimemetreillä joulukuussa. Koneet olivat pihassa. Nytkö on valmista? Ei suinkaan. Siitä työ vasta alkoi.
Mahdollisimman paljon automaatiota työn sujuvoittamiseksi
Opettaja Markku Oksman istuu Ponssen ajoyhdistelmän kopissa. Energiapuuksi menevät rangat kaatuvat ympäriltä, mutta Oksmanin liikkeet ovat vähäisiä. Nosturi ja hakkuupää liikkuvat sormien ja ranteiden minimaalisilla liikkeillä aivan kuten on tarkoituskin. Puunkorjuun tuottavuudelle haetaan parasta mahdollista arvoa.
– Hankimme kalustoksi kolme erityyppistä energiapuunkorjuukonetta, jotka soveltuvat erityisesti pienläpimittaisen puunkorjaamiseen. Etsimme parhaita mahdollisia säätöjä koneelle ja pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon koneiden tarjoamia automaatioita, jotta työ olisi kuljettajalle helppoa ja nopeaa.
Projektipäällikkö Dahlqvist kuvailee työtä tuotekehittelyksi ja monen palasen yhteensovittamiseksi.
– Emme ole päästäneet valmistajia helpolla. Me kerromme havaintomme ja laitteiden puutteet, ja valmistajat miettivät, miten asia järjestetään. He tekevät kyllä kaikkensa auttaakseen.
Jokaisessa investoidussa koneessa on koura, joka lisävarusteineen mahdollistaa puiden joukkokäsittelyn. Joukkokäsittelyssä kouraan kerätään useampi puu kerrallaan pystyasennossa, ennen seuraavaa työvaihdetta. Karsinta suoritetaan kaikille kourassa oleville puille samalla kertaa. Jos jokaisella puomin liikkeellä on mahdollisuus säästää muutama sekunti, kertautuessaan ajansäästö on merkittävä.
– Hehtaarin alalla voi olla 20 000 energiapuuksi luokiteltavaa puuta. Mitä tehokkaammin ja nopeammin kone toimii, sitä parempi. Kuljettajan rooli on rakentaa metsään kestävä kokonaisuus ja vastata työn laadusta, sanoo John Deeren puikoissa istuva ammatinohjaaja Juhani Tiihonen.
Koneilta haetaan myös monikäyttöisyyttä, jatkaa Tiihonen.
– Monella yrittäjällä seisoo maanmuokkauskoneet talven ajan parkissa. Energiapuun korjuuta voi tehdä myös metsäalustaisella kaivinkoneella, kun siihen liittää sopivan hakkuupään.
Yrittäjät tervetulleita kokeilemaan
Kolmen koneen kopla on nyt siinä vaiheessa, että ohjaamojen ovet avautuvat yrittäjille ja heidän työntekijöilleen. Savon ammattiopisto haluaa madaltaa yritysten kynnystä satsata energiapuun korjuuseen tarkoitettuun kalustoon ja osaamiseen.
– Yrittäjillä on mahdollisuus tulla kokeilemaan koneita ja miettiä sen pohjalta omia investointejaan, sanoo Pekka Dahlqvist.
Yrittäjille luodaan joustavia, työelämälähtöisiä koulutuksia, jotka mahdollistavat osaamisen kehittämisen työn ohessa.


Uusi oppimisympäristö energiapuunkorjuuseen ERPU 1
- Hankeaika 1.1.2024 – 31.3.2025
- Rahoittajana Pohjois-Savon Liitto
- Kokonaisbudjetti 1 100 000 €
- Hankeparina Osaavan työvoiman turvaaminen ja tuotantoketjun tehostaminen -kehittämishanke, jonka avulla laaditaan ja toteutetaan energiapuun korjuuseen yrittäjille ja työntekijöille suunnattu koulutusohjelma.

