Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinto
Kuka leipoo leivät, pakkaa pullat ja pullottaa mehut? Elintarvikkeiden valmistajana työskentelet elintarviketeollisuuden erilaisissa tehtävissä. Työnkuvasi sisältää elintarvikkeiden valmistamista, pakkausta ja varastointia alan laatu- ja hygieniavaatimukset huomioiden. Osaat seurata ja säätää valmistusprosessia sekä käyttää alan koneita ja laitteita. Työsi on vastuullista ja itsenäistä. Tuotat omalla osaamisellasi herkkuhetkiä jokaiseen suomalaiseen kotiin.
Opintojen aikana tutustumme erilaisiin raaka-aineisiin, valmistus- ja pakkausmenetelmiin, ruokien viimeistelyyn sekä erityisruokavalioihin. Opit työskentelemään yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valmistuessasi osaat noudattaa elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia, käyttää koneita ja laitteita, valmistaa, pakata ja varastoida elintarvikkeita (ruokavalmisteet, makeiset, juomat) sekä seurata ja säätää valmistusprosessia.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Kuopio, Savilahti
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto
Toimiala
Elintarvike
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä alan työtehtävissä. Olet vastuullinen ja huolellinen sekä noudatat työturvallisuusohjeita. Kykenet paineensietokykyä vaativiin tehtäviin sekä käyttämään erilaisia koneita ja laitteita. Tiimityötaidoista on sinulle etua.
Kielitaitovaatimus A2
Elintarvikealan perustutkintoon kuuluu kaksi osaamisalaa: elintarviketeknologian osaamisala (elintarvikkeiden valmistaja) ja leipomoalan osaamisala (leipuri-kondiittori). Valitset osaamisalasi opintojen alkaessa.
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
- Kuopiossa 24
Kaksoistutkinto yhdistää ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot. Kun opiskelija valmistuu, hänellä on sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkintotodistus.
Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.
Opinnot koostuvat henkilökohtaisesti suunnitelluista lukio- ja ammatillisista opinnoista, jotka suoritetaan rinnakkain.
Miten haetaan
- Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. Hakijamääristä riippuen vaadittava keskiarvo voi olla korkeampi.
- Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Ensin haetaan ammatilliseen perustutkintoon, ja sen jälkeen ilmoitetaan kiinnostus suorittaa lukio-opintoja.
Lue lisää kaksoistutkinnosta.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa ja varastoinnissa tai tuotekehityksessä. Voit myös työskennellä ravintoloissa tai ruokakauppojen tuote-esittelyssä tai myynnissä. Leipomoissa ja muissa pienyrityksissä saat tehdä käsityötä, kun taas suurteollisuudessa työ on yleensä automatisoidun valmistusprosessin valvontaa.