Väinö Niiranen on huippu-urheilija ja lukiolainen: ”Tavoitteet ovat korkealla”

7.2.2024 -
Nuori mies, jolla on sininen pipo ja musta t-paita, seisoo kädet puuskassa ja katsoo hymyillen kameraan.

Kädenpuristus on luja ja katse rehti. Varkauden lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Väinö Niiranen ei kulje kampuksen käytävillä kultamitali kaulassa, vaikka sellainen häneltä löytyy ja syytä löytyisi. Niiranen oli joukkueessa, kun Suomen U17-jääpallomaajoukkue voitti Ruotsin MM-finaalissa. Mikkelissä tammikuussa pelattu MM-turnaus oli Warkauden Pallo -35 -kasvatille debyytti maajoukkuetasolla.

- On sanomatta selvää, että Suomen edustaminen oli hienoa ja voitto maistui, myhäilee Niiranen.

Nuoresta iästään huolimatta jääpallokentät ovat tulleet Niiraselle jo hyvin tutuiksi. Pelaamisen hän aloitti 6-vuotiaana, joten menossa on 11. kausi, kun luistin polkee jäätä. Lajin voi sanoa olevan Niiraselle verenperintöä, sillä hän edustaa Niirasen perheen kolmatta jääpalloilevaa sukupolvea. Isoisä ja isä pelasivat aikoinaan, ja isä jatkaa vielä uraansa bandyliigassa tuomarina.

- Maailmanmestaruus oli koko meidän perheellemme hieno hetki.   

Nuori mies, jolla on sininen pipo ja musta t-paita, seisoo kädet puuskassa ja katsoo hymyillen kameraan.

Voittavan joukkueen kokoaminen alkoi syyskuussa 2023 maajoukkueleirillä ja jatkui marraskuussa ulkojäillä. Lisäksi valmentajat tarkkailivat pelaajien edesottamuksia seurajoukkueissa. Niiranen oli ainut Warkauden Pallo -35 -joukkueesta valittu pelaaja. Niirasen mukaan motivaatio maajoukkueharjoituksiin ja -peleihin oli korkealla heti, kun Sinut on valittu joukkueeseen -puhelinsoitto kilahti luuriin.

Lopullinen maajoukkuekokoonpano kokoontui Mikkeliin muutama päivä ennen maailmanmestaruusturnauksen alkua. Joukkueen yhteishenki ja yhteinen peli löytyivät nopeasti.

- Olimme kaikki pelaajat toisillemme tuttuja entuudestaan, sillä pelaamme toisiamme vastaan liigapeleissä.

Voitonjuhlat jäivät heti mestaruuden jälkeen lyhyiksi, sillä arki kutsui heti seuraavana päivänä. Kevään aikana ratkotaan vielä jääpallon suomenmestaruudet, minkä jälkeen maajoukkue kerääntyy yhteen muistelemaan saavutustaan.

Tavoitteet korkealla opintoissa ja urheilussa

Niiraselle oli selvää, että peruskoulun jälkeen hän valitsee lukion. Urheilu-uran ja koulunkäynnin yhdistäminen on sujunut haasteitta ja tavoitteellisesta harjoittelusta huolimatta tarkoitus on saada ylioppilaslakki päähän kolmen vuoden opintojen jälkeen.

Varkauden lukion sporttilinja mahdollistaa tavoitteellisen harjoittelun myös osana opintoja.

- Lukio-opinnot ovat olleet helppoja, ja pidän opiskelusta. Minulle on riittänyt, että olen tunneilla hereillä.

Varkauden lukion sporttilinja mahdollistaa tavoitteellisen harjoittelun myös osana opintoja. Niiranen käy parina aamuna viikossa sporttilinjan ryhmätunneilla tekemässä oheisharjoittelutreenejä. Lajiharjoituksia on noin neljät viikossa ja lisäksi pelimatkat ympäri Suomea. Kilometrejä bussissa kertyy. Vaikka Varkaudella on keskeinen sijainti Suomen kartalla, välimatkat esimerkiksi Perämeren rannalle Ouluun ja Selkämeren kaupunki Poriin ovat pitkiä.

Niirasen jatko-opintohaaveet ovat yliopistossa ja urheilussa jääpallon korkeimmalla tasolla. Hän on valmis pakkaamaan muuttoauton ja lähtemään kohti unelmiaan sinne, minne on tarvis. Kehittymisen halu on kova. Muuton aika saattaa olla jo muutaman kalenterikuukauden päässä. Onnea matkaan!

Lue uutinen Suomen voitosta Suomi on maailmanmestari! - Suomen Jääpalloliitto (finbandy.fi).

ylioppilaslakki ja koivunoksa.

Hae lukioon

Varkauden lukio on keskisuuri lukio Savon sydämessä. Tarjoamme opiskelijoillemme laadukasta yleissivistävää lukiokoulutusta ja tiiviin kouluyhteistön. 

Lukiovuodet tarjoavat hyvän mahdollisuuden miettiä ja puntaroida omaa tulevaisuuttaan. Saat mahdollisuuden hankkia laajan yleissivistyksen ja suuntautua oman urasi selkiytyessä jatko-opintoihin hakemisen kannalta tarpeellisiin oppiaineisiin. 

Hae lukioon yhteishaussa!

Tuoreimmat

Aivojen palautuminen kiireisen arjen keskellä

Nykypäivänä suuri osa tehtävästä työstä on aivotyötä. Aivotyö kuormittaa jaksamistamme, joten tarvitsemme sen vastapainoksi palautumista vapaa-ajalla, mutta myös työpäivän aikana. ”Aivotyö sujuvaksi Sakkyssa” -hanke kutsui aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisalan kertomaan meille, kuinka voimme vähentää aivotyöstä tulevaa kuormitusta sekä palautumaan paremmin.

17.4.2024