Vauvakupla-palvelu on uudenlainen tapa tukea vauvaperheitä Kuopion alueella

11.5.2023
Sanna Karotie - yrittäjyyden ammattitutkinto

Kuopiolainen Sanna Karotie on ValoLumon yrittäjä, vauvojen teho-osastolla ammattitaitonsa hankkinut sairaanhoitaja.

Sairaanhoitajasta yrittäjäksi

Sanna opiskeli Savon ammattiopistossa yrittäjyyden ammattitutkinnon luoden yrityksen ValoLumo, jonka tavoitteena on parantaa lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia Kuopion alueella. ValoLumo tarjoaa palveluita, jotka tukevat ja auttavat perheitä etenkin niiden lapsivuodeaikana. 

Parasta koulutuksessa olivat asiantuntevat opettajat
Sanna Karotie

Hyvinvointialan yrittäjä on itse äiti kolmelle kouluikäiselle lapselle. ”Olen herkkä ja empaattinen uuden luoja. Olen kiinnostunut ihmisyydestä; hyvinvointiimme vaikuttavista asioista, ihmiskehon ja -mielen monimuotoisuudesta, ihmisen käyttäytymisestä yms. Pohdin usein, kuinka voisimme ihmisinä voida paremmin.” 

Näistä ajatuksista sai alkunsa ValoLumon Vauvakupla-palvelu, joka on viiden tapaamiskerran kokonaisuus, jonka aikana vastasyntynyt vauva, äiti ja isä tulevat herkkyydellä kuulluiksi ja nähdyiksi, iloineen sekä huolineen; yksilöinä. Ihmeellisestä lapsivuodeajasta ei tarvitse, eikä pitäisikään, selviytyä yksin. ”Kuljen perheiden rinnalla turvaa ja tukea antaen; yhdessä olemme enemmän. Tulen perheiden tueksi myös yksittäisinä kotikäynteinä, esim. auttamaan imetykseen liittyvien haasteiden tai vauvan uniongelmien kanssa, mikäli perhe kokee tarvitsevansa auttavia käsiä.”

ValoLumon palveluista löytyy lisätietoa Instagramista, ja palveluita on ostettavissa touko- kesäkuusta alkaen. ”Minua voi lähestyä Instagramissa yksityisviestein. Lisäksi minulle voi lähettää sähköpostia ValoLumo@outlook.com tai soittaa puh. 044 020 3185. ValoLumon verkkosivut sekä mahdollinen palveluiden varausjärjestelmä ovat kehitteillä, ja palvelevat asiakkaitani kesä-heinäkuusta alkaen.”

Mistä kaikki sai alkunsa?

Elämänpuu

Kuva: ValoLumo -maalaus on taiteilija Kerttu Helpin teos, jossa tiivistyy yrityksen tarina ja arvopohja - sielu. ”Elämänpuu vahvoine juurineen tässä universumissa kuvastaa vanhemmuutta, alkukantaista voimaa, perinteitä. Se on uuden alun, positiivisen energian ja loistavan tulevaisuuden symboli. Puu kannattelee täysikuuta, jonka hetki on taianomainen, täyden potentiaalin aika. Täysikuu on kuin kohtu uudelle elämälle ja muistutus elämän syklisyydestä.” Taiteilijan töitä lisää Instagramissa:  kerttuhelppi_art_desing

”ValoLumon liikeidea syntyi ajatuksissani jo vuosia sitten työskennellessäni sairaanhoitajana vastasyntyneiden teho-osastolla. Mietin tuolloin, kuinka voisin auttaa ja tukea perheitä heidän mielettömän ihanassa uudessa elämäntilanteessaan, jossa moni asia on uutta ja ihmeellistä? Vuodet kuluivat, kunnes keväällä 2022, tiesin sydämessäni, että minun on aika alkaa toteuttaa yhtä unelmaani; perheiden auttamista. Koin sen onnistuvan itselleni parhaiten itsenäisenä yrittäjänä toimien. Olin tuolloin tehnyt 15 vuoden ajan yhteistyötä perheiden ja heidän vauvojensa kanssa, sekä kasvattanut kolmea omaa lastani. 

Elämäntilanteeni salli syksyllä 2022 opintovapaan, jonka aikana opiskelin Sakkylla yrittäjyyden ammattitutkinnon. Yrittäjyyden ammattitutkinto Sakkylla on yksi potentiaalinen väylä yrittäjyyteen. Koulutus on käytännönläheinen ja kattava läpileikkaus yrittäjyyteen liittyvistä aihealueista, ja se toteutetaan yhteistyössä Savon ammattiopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Savo Business Centerin kanssa."

Jos yrittäjyys kiinnostaa, mutta epäilet taitojesi riittävyyttä, suosittelen koulutusta!
Sanna Karotie

"Koulutuksessa parasta olivat asiantuntevat opettajat, se, että koulutuksen aikataulut olivat aikuisopiskelijalle helposti sijoitettavissa muun elämän oheen, ja että saimme opiskelijoina koulutuksen aikana Business Centerin asiantuntijoiden tarjoamaa sparrausta.

Koulutuksen avulla loin ValoLumolle kattavan liiketoimintasuunnitelman laskelmineen, sen ansiosta tiedän, minkä tahon puoleen käännyn erilaisten aiheiden tiimoilta ja verkostoiduimme opiskelutovereiden kanssa.

Jos yrittäjyys kiinnostaa, mutta epäilet taitojesi riittävyyttä, suosittelen koulutusta! Hoitotyön ammattilaisena sain tarvitsemaani perehdytystä liikemaailman koukeroihin.”

Kenelle ValoLumon palvelut sopisivat?

Sannan kanssa keskustellessa vakuuttuu hänen taidostaan kohdata ihmisiä ja olla aidosti läsnä, kun haastattelun aikana sylissä käväisevä kuopus saa äidiltään kaipaamaansa hellää huomiota. Keskustelu etenee silti innostuneessa hengessä ja on helppo vakuuttua, että palveluille on kysyntää hyvin erilaisissa tilanteissa.

Olipa lapsi perheen ensimmäinen tai seitsemäs, voi se kaivata tukea ja ihan konkreettisia neuvoja vauvan hoitoon ja perhedynamiikan rakentamiseen liittyen. Tai, kun kaikki ei mene odotusten mukaan ja tulee tilanteita, joissa omat voimavarat eivät riitä ja tukiverkkoa ei ole saatavilla, on Vauvakupla-palvelu tervetullut lahja kaukana asuvilta isovanhemmilta tai ystäviltä. Esimerkiksi erityislapsen syntymä luo erilaisia tarpeita niin hoitotoimenpiteiden oppimisesta, omasta jaksamisesta huolehtimiseen. Tällöin Sannalta saatavaa konkreettista apua voisi olla saatavilla olevien tukitoimien selvittäminen ja hakeminen perheen tukena.

Lapsen syntymä on aina suuri muutos ja vanhemmuus voi olla myös pelottavaa. Silloin on tärkeää muistaa, että yksin ei tarvitse jäädä. ValoLumon palvelut räätälöidään jokaisen perheen tarpeiden mukaan ammattitaidolla ja lämmöllä.

Sanna Karotie ja lapsi

Kuva: Me kaikki kaipaamme läheisyyttä, etenkin lapsemme. Vastasyntyneen ja vanhemman ihokontakti on avainasemassa varhaisessa vuorovaikutuksessa ja kiintymissuhteen syntymisessä.

Teksti: Sanna Karotie, Tytti Mönkkönen

Kuvat: Tytti Mönkkönen

Yrittäjyyden ammattitutkinto 

Yrittäjyyden ammattitutkinto alkaa seuraavan kerran 23.8.2023. Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka suunnittelevat yritystoimintaa sekä aloittaville ja toimiville yrittäjille. Käytännönläheinen ja monipuolinen koulutus on iltaisin n. kaksi kertaa kuukaudessa Savilahdessa Kuopiossa.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Savonia ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Savo Business Centerin kanssa. Business Center tarjoaa koulutuksen opiskelijoille asiantuntijasparrausta vähintään kaksi kertaa opiskelijan tarpeen mukaan.

Koulutuksesta kiinnostuneille ja siihen hakeneille on infotilaisuus 10.8. klo 17 osoitteessa Microkatu 1. Ilmoittaudu mukaan petri.lehtoranta@sakky.fi. Lisätietoa ja haku koulutukseen www.sakky.fi/yrat