Taloushallinto on kivaa!

20.3.2023 -
Monetra - Taloushallinto on kivaa

Liisa Tamio kommentoi näin, kun kysyin, mikä on parasta taloushallinnossa. Liisa opiskelee nyt Savon ammattiopistossa kolmatta vuotta ja valmistuu toukokuussa merkonomiksi. Hän on parhaillaan työharjoittelussa Monetra Pohjois-Savossa talouspalvelusihteerinä. Liisa on saanut tutustua ja tehdä töitä monipuolisesti Monetran palkkapalveluissa, reskontrassa ja kirjanpitotiimissä.

Ammatinvaihdon kautta taloushallinnon alalle

Liisa Tamio: Minä olin aikaisemmin maatalousyrittäjä 27 vuotta. Minulle tuli lehmäallergia ja näin ollen työtilanteeni muuttui yllättäen. Piti alkaa miettimään, että mitä haluaisin tehdä seuraavaksi työelämässä.

Minä aloitin työni lähisukulaisen edunvalvojana ja siitä sain idean, että tämä taloushallinto voisi olla aika kivaa. Päätin lähteä opiskelemaan itselleni uuden ammatin Savon ammattiopistoon.

Kun aloitin opiskelun uudestaan 30 vuoden jälkeen, niin kyllähän tämä oli paljon muuttunut. Kyllä se oli alkuun melkoinen shokki. En ollut paljon käyttänyt tietokonetta, mutta sain erittäin hyvää apua ja opetusta digitaitoihin Sakkyn liiketalouden opettaja Mika Mujuselta. Siellä minulla syttyi ahaa-elämys, että ei tietokone ole minun vihollinen vaan se on aika kiva apuväline.

Monetra Liisa Tamio

Monipuolinen mahdollisuus tutustua taloushallintoon

Minusta on ollut hyvä, että olen voinut olla harjoittelussa opiskelun alkuvaiheessa kahdessa erilaisessa kaupassa ja nyt sitten jo 1,5 vuotta Monetrassa. Olen pystynyt tekemään ja oppimaan monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Minulla on ollut useita työpaikkaohjaajia apuna. Kaikki taloushallinnon työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja olen niistä kaikista tykännyt.

 

Tässä työssä pitää kirjaimellisesti olla pilkuntarkka, tunnollinen ja huolellinen. Minä tykkään pikkutarkasta hommasta. Yrittäjänä opin, että työt pitää tehdä hyvin ja ajallaan sekä ne pitää tehdä loppuun asti. Niistä asenteista on hyötyä taloushallinnon alalla. Olen rauhallinen ja lisäksi haluan oppia sekä ymmärtää uusia asioita. Hermo ei mene missään tilanteessa, niin siitä on hyötyä taloushallinnossa. Positiivisella asenteella pääsee pitkälle.

Minulla on nyt kirjanpidon palveluissa 7 asiakasta, joiden tiliotteita käyn läpi ja tiliöin niitä. Tarkistan kirjanpidon viennit ja korjaan mahdolliset virheet. Olen yhteydessä asiakkaaseen, jos esim. tiliöintien osalta on jotain epäselvyyksiä. Kun minulla on yrittäjätausta, niin minun on helppo ymmärtää osakeyhtiö -asiakkaiden kirjanpitoa.

Haluan opiskella lisää jatkossa

Minusta oli ihana aloittaa opiskelu Sakkyssa. Haluan jatkossa opiskella lisää taloushallinnon tehtäviä. Tämä on aivan ihanaa! Minulla on ollut täällä Monetrassa mahtavat tiimivalmentajat ja työkaverit auttavat aina tarvittaessa. Suosittelen taloushallinnon alaa. 

Monetra Leila Aalto

Monetra Pohjois-Savo

Meillä Monetra Pohjois-Savossa on työntekijöitä noin 130. Työntekijöiden keski-ikä on n. 40 vuotta. Teemme mielellämme yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja haluamme tarjota opiskelijoille monipuolisia vaihtoehtoja harjoitteluun. 

Leila Aalto, palvelujohtaja

 

Jos hakeutuu taloushallinnon työtehtäviin, tarvitaan kykyä kestää ajoittaisia ruuhkahuippuja. Erityisesti tilinpäätösaikana saattaa tulla pitkiä työpäiviä, jolloin venymiskykyä tarvitaan.

Asiakaspalvelu- ja työyhteisötaidot ovat tärkeitä ominaisuuksia taloushallinnon alalla. Kun on kiire, niin työyhteisötaidot korostuvat. Lisäksi pitää olla halu oppia uusia asioita, koska tämä ala on jatkuvaa muutosta.

Laajaa palvelua omistaja-asiakkaille

Meillä on keskitetty asiakaspalvelu, johon tulee puheluita ja kirjallisia yhteydenottoja esimerkiksi kuntien palkansaajilta tai myyntilaskutusasiakkailta. Asiakaspalvelutiimissä pääsee toteuttamaan asiakaspalvelutyötä monipuolisesti. Työtehtäviin kuuluu myös manuaalista tallennustyötä, jota on vielä jonkin verran. Asiakaspalvelun sisällä voi laajentaa työtehtävää tai siitä voi osaamisen kasvaessa siirtyä varsinaiseen palveluprosessiin ja kasvaa uusiin talous- ja palkkahallinnon työtehtäviin. Harjoittelun kautta voi tutustua monipuolisesti erilaisiin työtehtäviin kuten Liisa on tehnyt. Tätä reittiä voi edetä myös vaativiin asiantuntijatehtäviin ja järjestelmien hallinnointi- ja kehitystehtäviin.

Tuotamme Monetrassa omistaja-asiakkaillemme palkanlaskenta- ja HR-palveluja sekä osto- ja myyntireskontrapalveluja. Hoidamme myös maksuliikennettä ja kirjanpito kruunaa sitten tämän kokonaisuuden yhteen. Monetra Pohjois-Savon omistavat kunnat ja kuntaomisteiset yhtiöt. Pohjois-Savon hyvinvointialue tuli vuoden vaihteessa uudeksi asiakkaaksemme.

Meidän kauttamme kulkee n. 30 000 palkkalaskelmaa kuukaudessa. Ostolaskuja käsittelemme n. 31.000 ja myyntilaskuja n. 66.000 kuukaudessa.

Mahdollisuus hybridityöhön ja itsensä kehittämiseen

Meillä on mahdollisuus tehdä töitä hydridimallilla eli 3 päivää etänä ja 2 työpaikalla. Tiimiytymisen ja perehtymisen kannalta suosittelemme, että uudet työntekijät olisivat pääsääntöisesti työpaikalla. Voimme myös joustaa, jos työssäkäyntimatka on kovin pitkä.

Koulutamme aktiivisesti henkilöstöämme ja suosittelemme jokaista käyttämään vähintään 4 tuntia kuukaudessa sisäisiin koulutuksiin verkko-oppimisympäristössä. Näiden lisäksi meillä on useita erilaisia koulutuksia työtehtävän mukaan. Kannustamme työntekijöitä myös suorittamaan esimerkiksi PHT- tai KLT -tutkinnon.

Taloushallinto on vahvassa murroksessa

Tulevaisuudessa prosesseja digitalisoidaan yhä enemmän ja manuaalityötä on entistä vähemmän. Prosesseja kehitämme aina kokonaisprosessien näkökulmasta, jolloin myös asiakkaiden tulee olla valmiita oman työnsä kehittämiseen. Järjestelmät uudistuvat ja mekin olemme menossa isoon uudistushankkeeseen siihen liittyen. Uudistukset tähtäävät siihen, että voimme palvella asiakkaitamme kustannustehokkaasti ja laadukkaasti, hyödyntäen tehokkaasti järjestelmäautomatiikkaa ja robotiikkaa.

Asiakkaat odottavat Monetralta enenevässä määrin erilaisia asiantuntijapalveluita, esimerkkinä controller-tason palveluita tai asiakkaan esihenkilöille ja asiantuntijoille suunnattuja valmennuksia. On tärkeää, että nämäkin palvelut tukevat Monetran palveluprosessia kokonaisprosessin näkökulmasta.

Tutustu liiketalouden koulutuksiin

Savon ammattiopiston liiketaloudessa on useita tutkintoja ja tutkinnon osia tarjolla. Tutkintojen lisäksi toteutamme mm. organisaatiokohtaisia valmennuksia sekä työttömille työnhakijoille työvoimakoulutuksia. Voit tutustua koulutustarjontaamme tästä linkistä

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Lehtoranta Petri
suunnittelija
liiketalous
yritysyhteydet
asiakkuuksien hoitaminen
myynti ja markkinointi
räätälöidyt työyhteisövalmennukset ja koulutukset
liiketalouden tutkintokoulutukset
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat