Ympäristöosaava Pohjois-Savo

27.8.2021
Kaupungintalon juhlasali, jossa näkyy iso kattokruunu ja valkokankaalle heijastettu tilaisuuden ohjelma.

Kuopion kaupungintalon juhlasalissa järjestettiin perjantaina 20.8. tilaisuus, jonka teeman oli ympäristöosaaminen Pohjois-Savon menestystekijänä. Tilaisuudessa nostettiin esille yritysten ja organisaatioiden tekemää ympäristötyötä ja sen merkitystä alueen menestykselle ja kilpailukyvylle. Tilaisuus toteutettiin ensisijaisesti verkkotapahtumana.  

Sen järjesti Savon koulutuskuntayhtymän toteuttama hanke Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä (Ymosa) ja juontajana toimi hankkeen asiantuntija Kati Lundgren.

Tilaisuuden avasi Sitran kestävyysratkaisujen johtaja Mari Pantsar, jonka puheenvuoro käsitteli hiilineutraalin kiertotalouden mahdollisuuksia maakunnissa. Pantsar toi esille ympäristökriisin suurimmat uhkakuvat, eli luonnonvoimien ehtymisen, ilmastonmuutoksen sekä luontokadon. Hän piti tärkeänä sitä, että ympäristöongelmia aletaan kampittaa markkinatalouden voimin:

- Itse uskon, että markkinavoimat tulisi valjastaa ratkaisemaan ympäristöhaasteita ja siinä yrityksillä on erittäin keskeinen rooli.

Ratkaisuja on kuitenkin jo olemassa ja Suomi onkin asettanut hyvin kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Niiden saavuttamiseen tarvitaan myös maakuntia, joiden tulisi jakaa yhteinen visio valtion tavoitteiden kanssa totesi Pantsar.

- On ilahduttavaa huomata, että Suomessa yli 70 kuntaa on asettanut tavoitteekseen 80 prosentin päästövähennyksen vuoden 2007 päästöluvuista vuoteen 2030 mennessä, Pantsar sanoo.

Yksi yhteinen keino kaikkien ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen on kiertotalous. Hiilineutraali kiertotalous tukee aluetalouden menestystä sekä yritysten, kuntatalouden että asukkaiden hyvinvoinnin kautta.

Hiilineutraalin kiertotalouden keskiössä ovat yritykset, jotka voivat omalla toiminnallaan tukea kestävämpää kulutuskäyttäytymistä. Esimerkkinä Pantsar toi esille kulutustottumusten muutoksen, jossa tuotteen omistaminen voitaisiin korvata esimerkiksi vuokrauksella.

 

Yhteinen suunta Pohjois-Savon vahvuutena

Studiokeskustelussa Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen kertoi ylpeänä konkreettisista esimerkeistä, joita maakunnassa on tehty ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi.

Oli ilo olla mukana puheenjohtajana maakunnallisen ilmastotiekartan laadinnassa. Prosessin yhteydessä kuulimme paljon eri organisaatioiden tekemistä toimenpiteistä. Voisin mainita esimerkiksi Kuopion sähköbussit, puurakentamisen edistäminen, hankkeet bio- ja kiertotalouteen sekä hiilensidontaan, Korhonen luettelee.

Maakunnan ilmastotiekarttaa esitteli tarkemmin Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen:

- Ilmastotiekartta kuvaa, millä poluilla maakunnastamme saadaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteiden toteutumisen keskiössä on eri sektorien välinen yhteistyö, Kettunen painottaa.

Kaikki studiokeskustelijat toivat esille yhteistyön tärkeyttä eri toimijoiden kesken. Lisäksi keskustelussa todettiin, että kestävä toiminta edellyttää johdon sitoutumista ja esimerkkiä.

- Kaikki alkaakin johdon sitoutumisesta, tiivisti Kiinteistö-KYS Oy:n toimitusjohtaja Juhani Simpanen. On tärkeää turvata ympäristötyölle myös riittävät resurssit.

Ympäristövastuullisuuden edistäminen edellyttää avointa viestintää. Mestar Kuopio Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kilpimaa kertoi, miten he ovat käyneet vuoropuhelua sekä tilaajan että oman alihankkijaverkostonsa kanssa. Hän korosti, että ympäristötavoitteista on viestittävä kaikille osapuolille.

- Tarkoituksena on rakentaa yhteisiä tavoitteita ja mittareita, joiden avulla saadaan vaikuttavuutta pidemmällä aikavälillä, Kilpimaa sanoo.

Savon koulutuskuntayhtymän (Sakky) johtaja Heikki Helve kertoi, että Sakkyn tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden ympäristöosaamista opintojen aikana. Näin kestävä ajattelu- ja toimintatapa siirtyvät työelämään ja ympäristönäkökulma on esillä päivittäisessä työssä.

Laadimme kaikille opintoaloille ympäristövastuullisuuden osaamislupaukset, jotka kuvaavat, millaista ympäristöosaamista meiltä valmistuva opiskelija hallitsee. Tällä tavoin rakennamme kestävää työelämää ja tulevaisuutta, Helve linjaa.

Tilaisuus päätti Ymosa-hankkeen, joka käynnistyi vuonna 2018. Sen tavoitteena on ollut vahvistaa Pohjois-Savon alueellista kilpailukykyä sekä vähähiilistä ja kestävää taloutta.