Välinehuoltajan työ on tekniikkalaji

15.4.2021
Kuvassa on välinehuoltoalan opiskelija tunnistamassa eri välineitä.

Välinehuoltaja on leikkaussalien ja toimenpidehuoneiden näkymätön sankari, moniammatillisen yhteistyön kantava voima sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Terveydenhuollon ammateista usein esillä ovat lääkärit ja hoitajat, onpa heistä tehty useita tv-sarjojakin. Välinehuoltaja ei juurikaan asiakkaisiin törmää, mutta tärkeässä ammatissa pääsee vaikuttamaan ihmisten terveyteen varmistamalla turvalliset välineet toimenpiteisiin.

–  Leikkaussalissa eletään kuplassa. Yksi suurimmista vaikuttimista alalle pyrkimiseen oli Elossa24h-sarja, toteaa kuin yhdestä suusta ryhmä välinehuoltajaksi valmistuvia opiskelijoita.

Savon ammattiopistossa välinehuoltajan opinnot voi aloittaa joustavasti ja etenkin aiempi terveydenhuollon osaaminen jouduttaa valmistumista ja mahdollistaa opiskelun aloittamisen kesken vuoden.

 

Aseptinen omatunto opitaan jo koulussa
 

Leikkaussalin välineet huolletaan heti toimenpiteiden jälkeen, silloin, kun toimenpiteitä tehdään vähiten. ja työ painottuu iltapäivälle ja myöhään iltaan. Välinehuoltaja tekee ikään kuin salapoliisin tarkkaa työtä: tuntee eri välineiden materiaalit ja hallitsee keinot puhdistukseen ja mikrobien tuhoamiseen. Työ onkin teknistä ja testaamista, välineitä tulee osata purkaa ja koota. Tärkeitä ominaisuuksia alalle aikovalle on: tarkkuus, huolellisuus, järjestelmällisyys, keskittymiskyky ja hyvä kunto. Ja kemikaaleille ei saa olla allerginen.

Välinehuoltaja on paljon vartijana terveydenhuollossa. 

– Puhumme koululla paljon aseptisesta omastatunnosta. Tässä työssä täytyy pyrkiä täydelliseen suoritukseen ja toimia aina asiakkaan terveyden edistämiseen tähdäten, toteaa opettaja Kaisa Hirvonen.  

Opiskelu on käytännönläheistä ja opiskelijat siirtyvätkin mahdollisimman pian työelämäjaksoille. Koululla opiskellaan ensin teoriaa ja sitten siirrytään työpaikoille. Ensimmäisen koronashokin laannuttua on työpaikoille päästy lähes samaan malliin.

”Kaikki asiat ovat ensin hankalia, kunnes niistä tulee helppoja”.
– Ensin opiskellaan aseptiikkaa ja infektioiden torjuntaa, sitten ollaankin valmiita työelämään ensimmäisille jaksoille, valottaa Kaisa-opettaja.

 

Välinehuollon ammattilainen reilussa vuodessa valmiina töihin

 

Välinehuollon opinnot kestävät vuodesta kahteen opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta riippuen. Koulutuksen suorittaminen on hyvä reitti myös ammattikorkeakouluun tähtääville ja aiempi terveydenhuollon tutkinto nopeuttaa valmistumista.

– Olen työskennellyt lähihoitajana. Tunnen, että ala on minun juttu. Mutten halua iltaisin miettiä, että olenko tehnyt riittävästi tai miten joku potilaani voi. Nyt voin tehdä mielekästä ja merkityksellistä työtä, mutten tarvitse kohdata omaisia tai potilaita. Tämä on minun keinoni suojella jaksamistani, tuumaa Liisa-opiskelija (nimi muutettu).

Opiskelu on uusissa Savilahden tiloissa mielekästä ja opettajat parhaita. Asioita opitaan tekemällä ja tulevaisuus näyttää valoisalle.

 

Terveiset työelämästä

 

Ensimmäiset työelämäjaksot ovat takana ja haastateltu ryhmä puhuu kokemusasiantuntijoina.

– Koululla opittua oppii kunnolla hyödyntämään vasta työelämässä. Suuri vastuu tuo tunteen merkityksellistä työstä. Työ on haasteellista ja siksipä se palkitseekin niin kovin, opiskelijat toteavat.

Työtilanne näyttää valoisalle, alueen suuri työnantaja on Servican välinehuolto Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, muita esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto, tutkimuslaitokset, yksityiset sairaalat sekä Islab.

– Oppimisen iloa on ihana seurata. On uskomattoman palkitsevaa, kun huomaan opiskelijan oivaltaneen aiempaa ja oppineen uutta, iloitsee Kaisa.

Savon ammattiopistossa välinehuoltajaksi voi hakea jatkuvassa haussa. Ammatilliset opinnot aloitetaan puolentoista vuoden välein, seuraavan kerran tammikuussa 2022.

Katso alkavat välinehuollon koulutukset koulutuskalenterista Koulutukset | Savon ammattiopisto (sakky.fi)

Kannattaa kysyä lisää, opintoihin voi päästä kiinni nopeallakin aikataululla.

 

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Hirvonen Kaisa
Lehtori, sosiaali- ja terveysala
hyvinvointi
ammatilliset aineet
tutkintovastaava (välinehuoltajan pt)
PL 87 (Microkatu 1
U-osa)
70101 Kuopio

Tuoreimmat