Hacerilla on valmistusohje unelmalle

21.9.2021 -
Nainen istuu ulkoilmassa kahvipöydän ääressä ja pöydällä on kahvikuppi ja korvapuusti.

Hacer Sevimistä on moneksi: Hän on 25-vuotias kokkiopiskelija Varkauden kampuksella, ja opintojen ohessa hänellä on Nuori yrittäjyys -yritys Kulttuurikahvila NY (Instagram). Lisäksi hän on puoliso ja äiti kahdelle alle kouluikäiselle lapselle. Aikamoinen arjen palapeli pyöritettäväksi kenelle tahansa, mutta Hacer suhtautuu asiaan positiivisesti:

”Aika menee nopeasti. Olen aktiivinen ihminen ja saan aikaan nopeasti. Nukkumaan mennessä saattaa tuntua kropassa päivän askareet, mutta olen silti onnellinen.”

Hänellä on unelma omasta kahvilasta, ja tämän tavoitteen eteen hän on valmis tekemään töitä tinkimättömästi. Joka päivä hän on lähempänä tavoitteen toteutumista.

”Oman kahvilan aika on kahden vuoden päästä, kun valmistun.”

 

Leipominen rauhoittaa ja tuo hyvää mieltä

Turkissa Hacer kerkesi opiskella itsensä ompelijaksi ja tanssinopettajaksi. Hän myös opetti arabiankielistä Koraania, vaikka hänen äidinkielensä onkin kurdi. Jo tuolloin hän haaveili omasta kahvilasta. Hacerilla ja hänen veljellään olikin yhteisiä kahvilasuunnitelmia, mutta rakkaus kulki Hacerin luo ja haaveiden toteutuminen sai siirtyä askeleen eteenpäin.

Hacer aloitti leipomisen teini-iässä.

”Teini-iän tunnemyrskyissä leipominen toi hyvää mieltä ja rauhoitti. Myös perheeni ja naapurit tykkäsivät harrastuksestani, sillä he saivat toimia maistajina. Päättelin heidän ilmeistään, että he olivat iloisia ja tyytyväisiä.”

Maistajilta saatu hyvä palaute kannusti Haceria jatkamaan ja kokeilemaan aina uutta. Hacer ei koskaan käyttänyt valmiita reseptejä, vaan mietti ja kokeili yhteensopivia makuja ja kokonaisuuksia. Jos joku meni kokeilussa pieleen, hän kokeili seuraavan kerran hieman eri tavalla. Onnistuneet reseptit hän on kirjoittanut ylös, vaikka monen vuoden ajan ne kulkivatkin mukana hänen ulkomuistissaan.

 

NY-yrittäjyys on askel kohti tavoitetta

Helmikuussa 2021 Hacer perusti NY-yrityksen. Koulun avustuksella perustettu NY-yritys on helppo ja turvallinen tapa kokeilla yritystoimintaa ja oppia sen toimintaperiaatteita.

”NY-yritys on minulle askel kohti oikeaa yrittäjyyttä. Haluan juosta kohti unelmaani, en kävellä.”

Hacerin yrityksen ensimmäinen kauppapaikka oli pop up -kahvila Varkauden kampuksella. Tarjoilupöydän täyttivät monenlaiset herkut ja juomana oli itse tehtyä limonadia. Kesän 2021 Hacer vietti varkautelaisessa musiikkikahvilassa, jossa hän teki töitä oman yrityksensä kautta.

”Kesän aikana opin paljon suomalaisista työtavoista ja -yhteisöistä ja opin lisää suomen kieltä. Oli hyvä kesä!”

 

Esimerkkinä muille unelmoijille

Hacer on kulkenut kohti unelmaa omasta kahvilasta päämäärätietoisesti jo vuosien ajan. Samalla hän toimii esimerkkinä – ei vain maahanmuuttaneille tai maahanmuuttaneille naisille – vaan kaikille meille.

”Haluan olla esimerkki myös omille lapsilleni siitä, että unelmia kohti kannattaa kulkea.”

Kun Hacerilta kysytään, mitä hän haluaa sanoa heille, jotka miettivät oman yrityksen perustamista, hän vastaa:

”Mielestäni heidän ei pitäisi odottaa, vaan pitäisi olla päättäväisiä ja kärsivällisiä. Tulemme maailmaan vain kerran: miksi meidän pitäisi tuhlata aikaa toiveisiin?”