Catherine lähihoitajaksi - Rekrykoulutus on hyvä lähtökohta ammattiin

2.11.2021
Lähihoitajaopiskelija työskentelee.

Catherine Heiskanen opiskelee Iisalmessa Savon ammattiopistossa oppisopimuksella lähihoitajaksi. Keniasta kotoisin oleva ja siellä lastentarhan opettajaksi opiskellut Catherine oli jonkin aikaa opettajana Tansaniassa. Suomeen hän muutti vuonna 2009.

Suomeen saavuttuaan Catherine työskenteli kodinhoitajana ja kerrossiivoojana. - Halusin kuitenkin kouluttautua johonkin muuhun ammattiin ja saada Keniassa silloin vielä asuvat lapseni Suomeen. Catherine suoritti kokin opinnot ja työskenteli kokkina, kunnes korona-ajan vaikutus lopetti työt.

 

Ylä-Savo vetoaa hyvänä kasvupaikkana

Iisalmi houkutti Catherinea asuinpaikkana, koska hän halusi rauhallisen ja luonnonläheisen kasvupaikan pienille lapsilleen. – Tärkeää on ympäristö, jossa voi liikkua helposti ja ekologisesti. Cathetrine on löytänyt ystäviä eri-ikäisistä yläsavolaisista sekä ulkomailta tulleista että paikallisista ihmisistä. – Olen mukana kirkon vapaaehtoistyössä, jonka kautta olen saanut kavereita.

Kolme vuotta Iisalmessa on vakuuttanut Catherinen oikeasta asuinkaupungista. – Iisalmi on niin hyvä ja rauhallinen kaupunki olla ja kasvaa. Toivoisin, että Iisalmeen tulisi enemmän lapsiperheitä ja myös maahanmuuttajia.

Catherine kiinnostui Te-palveluiden yhteistyössä Savon ammattiopiston järjestämästä lähihoitajan rekrykoulutuksesta, kun kokin työt loppuivat. - Rekrykoulutukseen kannatti mennä, koska siellä tutustuimme alaan, saimme kannustusta ja uutta oppia, suosittelee Catherine.  Puolen vuoden rekrykoulutuksen jälkeen Catherinelle solmittiin oppisopimus Ylä-Savon SOTE:lle toukokuussa 2021.  

 

Savon ammattiopistossa Iisalmessa on hyvä ja yhteistyöhenkinen ilmapiiri

- Savon ammattiopiston opetus on suunnitelmallista, järjestelmällistä ja kannustavaa. En ole kokenut negatiivista suhtautumista ulkomaalaistaustaisiin opiskelijoihin. Catherine mainitsee tärkeinä asioina lisäksi Aktiivisen Sakkyn Liikkuva opiskelutoiminnan, jossa on päässyt tutustumaan eri liikuntalajeihin.  Positiivisen maininnan saa myös monipuolinen ja hyvä opiskelijaruoka.

Ilmapiiri Savon ammattiopiston Iisalmen kampuksella on hyvä ja opiskelijaryhmät ovat hyvin yhteistyöhenkisiä. Opiskelijaryhmästä Catherine saa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. - Opettajatkin tulevat juttelemaan samaan pöytään opiskelijaravintolassa, niin ei aina tiedä kuka on opettaja ja kuka opiskelija, naurahtaa Catherine.

 

Rekrykoulutuksesta oppisopimuksella työelämään

Koulutuspäällikkö Sanna Yli-Sipola kannustaa maahanmuuttaneita suomen kielen opiskeluun. – Catherineakin auttaa paljon aiempi suomenkielen osaaminen, koska kielitaitoa on helpompi vahvistaa perusosaamisen pohjalta ammatillisissa opinnoissa ja työpaikalla.

Opettaja Merja Partanen ja Sanna Ylisipola näkevät rekrykoulutuksen arvon. – Puolen vuoden rekrykoulutuksessa näkee jo hyvin mitä työ ja olosuhteet työpaikoilla on. Rekrykoulutus on hyvä lähtökohta suuntautua sen jälkeen lähihoitajaksi esimerkiksi oppisopimuksella. Suurin osa rekrykoulutuksissa mukana olleista jatkaa alan opiskelua oppisopimuksilla työelämään. Työnantajille on tärkeää työvoimapula-aikoina, että heillä on hyvä työntekijä oppimassa.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat