Ykkönen on suomen kieli

16.11.2020 -
valmistuneet putkiasentajat ryhmäkuvassa

Pilottiryhmä valmistui

Kahdeksan uutta timanttista talotekniikan ammattilaista valmistui marraskuun alussa Toivalasta. Valmistuminen tapahtui 2,5 vuodessa. 

Kiinnostavaksi asiaksi opiskeltujen tutkintojen lisäksi tekee se, että jokainen heistä oli maahanmuuttajataustainen. Kotimaita oli mm. Gambiassa, Irakissa, Venäjällä ja Turkissa. Ryhmä aloitti ns pilottiryhmänä kaksi vuotta sitten. Nyt valmistuneista osa jatkaa opintojaan mm. kylmäasentajaksi. Toisille on tulossa työhaastatteluja ja osa vaihtaa paikkakuntaa.

Opettaja onnittelee ammattiin valmistuvaa

Irakista Suomeen

Siilinjärveläinen Al-Salihi Munther tuli Suomeen Irakista vuonna 2015. Todella motivoituneena hän opiskeli suomen kieltä radiosta, tutki kulttuuria ja  luki suomen kielisiä lehtiä, opiskeli kansanopistossa kieltä. Hän vahvisti myös kielen osaamistaan valma- koulutuksessa. Kun suomen kieli oli riittävän vahva hän haki Toivalaan opiskelemaan putkiasentajaksi.

Opiskelijaryhmänä monikulttuurinen sulatusuuni
Yhteistä kieltä ei opiskelijoilla ollut ennestään. Opeteltiin toimimaan yhdessä, ymmärtämään eri kulttuureja, Suomen lakeja, koulun ja työpaikan pelisääntöjä. Välillä koeteltiin turnauskestävyyttä oman jaksamisen kanssa. Taustalla vaikuttivat koetut vaikeudet, huoli sukulaisista ja perheenjäsenistä, jotka eivät olleet Suomeen saapuneet.

Jussi- opettaja sai kultaa nyt enemmän kuin koskaan

Al-Salihi Munther toi valmistujaisjuhlassa terveiset koko ryhmän puolesta opettaja Jussille.
”Olemme kokeneet olevamme kuin omia poikiasi. Tulimme erilaisista maista, olimme väsyneitä ja traumatisoituneita. Nostit kun olimme ihan maissa, oli stressiä ja huolta. Uskoit ja luotit meihin. Sanoit, että kyllä sinä osaat. Olit ihan paras opettaja- kiitos”. Opettaja Jussi Atrokoski otti ansaitut kiitokset vastaan herkistyneenä sanomalla saaneensa nyt enemmän kultaa kerralla kuin koskaan yhteensä Lapin kullankaivausmatkoillaan.

opettaja ja valmistuvat opiskelijat yhdessä

Ykkönen on suomen kieli

”Jos osaat suomen kielen, sinä pärjäät”- siinä kiteytettynä Al-Salihi Muntherin teesi. Suomessa, eikä missään muuallakaan, ole hyvä odottaa vuosia kotona, että asiat muuttuvat yksistään paremmaksi. – Päivitä oma pää, tutustu eri kulttuureihin ja ihmisiin. Yksi tai kaksi ihmistä eivät ole ”kaikki ihmiset”- hän miettii. Jokainen voi itse vaikuttaa asioihin. Miettiä itse mitä haluaa ja tehdä sen eteen työtä. Kannustus on tärkeää.

Suomi on antanut asioita, joita muualta ei saa

-Olen vielä nuori, vasta 23- vuotias. Elämä kyllä kantaa. Suomessa ikä ei aseta rajoitteita mihinkään. Voi kouluttaa itsensä moneen eri ammattiin. Ja antaa elämälle mahdollisuus. Itse toivon tulevaisuudelta ammattia vastaavaa työpaikkaa, tahdon saada palkkaa, kodin. Rakennan tulevaisuuteni itse. En rakenna velkarahalla vaan omalla työllä ansaitulla palkalla. Se voi viedä aikaa, mutta olen kärsivällinen ja teen työtä tavoitteeni eteen.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat