Työkykypassi on valmistuvan ammattilaisen aktiivisuuspassi

27.5.2020 -

Ammatillisen koulutuksen aikana opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Ammattiosaajan työkykypassi, joka on osoitus kiinnostuksesta työkyvyn ylläpitämiseen ja tahtotilasta työhyvinvointiin liittyvien asioihin. Opintojen päämääränä on lisätä opiskelijan tietoja, taitoja ja motivaatiota huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista opiskelun aikana ja etenkin sen jälkeen. Tavoitteena on, että tuleva ammattilainen ymmärtää työkyvystä huolehtimisen olevan osa ammattitaitoaan ja jaksaa töissä paremmin. Suoritettavat tehtävät liittyvät ammatin työkykyvalmiuksiin, terveysosaamiseen, liikuntaan, harrastuneisuuteen ja yhteistyötaitoihin. Tehtäviä voidaan suorittaa esimerkiksi ammatillisten aineiden tai liikunnan ja terveystiedon tunneilla. Osa tehtävistä toteutetaan työpaikoilla tai itseopiskeluna.

Suoritettu passi osoittaa esimerkiksi työn haussa aktiivisuutta ja kiinnostusta omaa työkykyä kohtaan.

Huhtikuussa kokiksi Savon ammattiopistosta kokiksi valmistunut Juho Tossavainen kuuli opintojen alkuvaiheessa mahdollisuudesta suorittaa Ammattiosaajan työkykypassi.  

– Auditoriossa kuulin ensimmäisinä päivinä mahdollisuudesta ja melkeinpä heti tuumasta toimeen tartuttiin. Minulla oli kiinnostus huolehtia omasta terveydestä ja siksi kiinnostus heräsi, Juho kertoo. 

Juho on yksi Savon ammattiopiston passin suorittaneista, valmistuvista opiskelijoista. Rissalasta valmistuu kokonainen luokallinen passillisia lentokoneasentajia ja useampia passillisia lähihoitajiakin valmistuu. Työkykypassi auttaa huomioimaan opintojen aikana jaksamiseen ja kuormittumiseen vaikuttavia asioita. Onpa työkykypassi oiva valttikortti työmarkkinoillekin, osoittamaan kehittymishalua ja ammattiylpeyttä. Eikä suorittamiseenkaan sirkustemppuja vaadita.

– Passin suorittaminen oli helppoa, se tuli hoidettua opintojen ohella kyllä nopeasti. Kokkina työskennellessä hyvä fyysinen kunto on tärkeää, koska työpäivän aikana ollaan jalkojen päällä, Juho miettii.

Työnantajalle työkykypassiopinnot ovat osoitus aktiivisuudesta ja samalla vahvistaa valmistuvan ammattilaisen asemaa työmarkkinoilla.
Heinäkuussa armeijaan menevä Juho arvelee työnantajien arvostavan suoritettua passia, joka on osoitus, että itsestä huolehtiminen, ergonomia ja jaksaminen kiinnostavat. 

– Olen unelma-ammatissani, yläkoulusta asti kokkina työskentelystä haaveillut Juho kertoo. Ruoanlaitto on selkeästi se oma juttu ja työkyvystä huolehtiminen on tärkeää, että työtä voi tehdä pitkään. Haaveilen paitsi jatko-opinnoista, myös armeijan jälkeen työnteosta, Juho fiilistelee. 

Työkykypassista voit lukea lisää osoitteessa www.sakky.fi/tyokykypassi 

 

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat