Opiskele ammattilaiseksi kotikulmillasi - Duuni edellä

17.11.2020 -
Nainen koulun edessä.

Kristiina Pakarinen valmistui siivousteknikoksi 1990-luvun alussa.  Hän oli Helsingissä töissä jonkin aikaa alan työnjohtotehtävissä. – Olen syntynyt Helsingissä ja kuvittelin, että viihdyn pääkaupunkiseudulla. Halusin kuitenkin palata Rautalammille, jossa olin viettänyt lapsuuteni 5-vuotiaasta alkaen.

Vuoden 2019 keväällä tapahtui Kristiinan elämässä suuri muutos. - Irtisanoiduin sen hetkisestä toimistotyöstä ja ajattelin katsoa mitä maailma tuo eteen. Samaan aikaan hän aloitti yhdessä perheensä kanssa Rautalammin Pakarilassa metsätilan hoidon sukupolven vaihdoksen myötä. Kesän 2019 jälkeen Kristiina soitti Rautalammin kunnan työnsuunnittelijalle Marjo Hartikaiselle, että mitä työ- tai opiskelumahdollisuuksia Marjolla olisi tiedossa.

– Marjo sanoi, että täällä omalla kylällä olisi ihan huippujuttu tarjolla, kun Savon ammattiopiston Duuni edellä -lähihoitajakoulutus oli juuri alkanut. Laitoin hakemuksen koulutukseen, kävin soveltuvuuskokeessa ja siitä lähti uusi ura. Aiemmin Kristiina ajatteli, että hänestä ei olisi hoitajaksi, mutta hän on tullut koulutuksen myötä toisiin ajatuksiin.

Kannattaa lähteä opiskelemaan

Kristiina kannustaa opiskeluihin, koska ei ole ikinä liian myöhäistä oppia uutta. – Jos tuleva pelottaa tai jännittää, niin silti kannattaa lähteä opiskelemaan. Savon ammattiopiston opettajat ovat huippuja ja heiltä saa aina apua, tukea ja neuvoja, eikä tarvitse jäädä asioiden kanssa yksin.

Parasta Kristiinalle on ollut, että on saanut tutustua ihan ”uuteen maailmaan” kehitysvammaisten parissa sekä kaikkiin uusiin ihmisiin ja opiskeluun liittyviin asioihin. – Mulle on sattunut kaikki ihan viimeisen päälle kuten mielettömät opiskelukaverit ja huikeat työelämässä oppimisen paikat, innostuu Kristiina.

- Duuni edellä koulutusten alkaminen meillä oli onnellinen yhteensattuma, sanoo Marjo Hartikainen. Monella alueella asuvalla oli opiskeluhalukkuutta, mutta pitkät matkat esim. Kuopioon tai Pieksämäelle nähtiin ongelmallisina. - Lähdimme yhdessä Suonenjoen kollegan kanssa hakemaan koulutuskimppaan kavereita ja kävimme juttelemassa asioista mm. Savon ammattiopiston hankeihmisten kanssa. Siellä olikin jo alustavasti suunniteltu samantyyppistä toimintaa. Selvitimme paikallisesti millä aloilla ja yrityksissä olisi rekrytointitarpeita ja siitä koulutus lähti muokkautumaan.

Koulutusten tulokset lupaavia

Marjo Hartikaisen mukaan Duuni edellä koulutusyhteistyö on sujunut erittäin hyvin Savon ammattiopiston ja Te-palveluiden kanssa.  Koulutusten tulokset ovat lupaavia. Syksyllä 2019 Rautalammilla aloitti lähihoitajakoulutuksen 16 opiskelijaa. Esim. osa oppisopimuksella opiskelleista on jo valmistunut ja työllistynyt. Vuodenvaihteessa valmistuu lisää opiskelijoita ja heitä odotellaan jo töihin kuten Kristiinaakin.

Duuni edellä lähihoitajakoulutuksen lisäksi Rautalammin ja Suonenjoen alueella on tarjolla perustutkintokoulutuksia kiinteistönhoitajaksi, toimitilahuoltajaksi tai kokiksi. Alueella on esimerkiksi lähivuosina eläköitymässä paljon kiinteistöpuolen henkilöitä. Uusille tekijöille on tarvetta! Maakunnassa meneillään olevat Duuni edellä koulutukset löydät www.sakky.fi/duuni

Opiskelijaryhmä ulkona.

 

 

 

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat

Aivojen palautuminen kiireisen arjen keskellä

Nykypäivänä suuri osa tehtävästä työstä on aivotyötä. Aivotyö kuormittaa jaksamistamme, joten tarvitsemme sen vastapainoksi palautumista vapaa-ajalla, mutta myös työpäivän aikana. ”Aivotyö sujuvaksi Sakkyssa” -hanke kutsui aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisalan kertomaan meille, kuinka voimme vähentää aivotyöstä tulevaa kuormitusta sekä palautumaan paremmin.

17.4.2024