Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

nainen laittaa laseja pöydälle
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Oletko kiinnostunut myynnistä, asiakaspalvelusta ja vuorovaikutuksesta? Tarjoilijana toteutat kokemuksia ja elämyksiä:  vastaanotat asiakkaat palveltavaksi ja suosittelet hyvällä tuotetuntemuksella annoksia sekä juomia aina viineistä erikoiskahveihin. Taidat niin tapakulttuurin, kattaukset kuin tarjoilijan perustehtävät. Hymy ja palvelualttius ovat valttikorttejasi. Ravintola- ja catering-alan etuja ovat hyvät työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä kansainvälisyys.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä ravintola- ja catering-alan työtehtävissä.

Ravintola-alalla toimiminen vaatii joustavuutta, innostusta sekä halua tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa: asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) ja ruokapalvelun osaamisala (kokki). Valitset oman osaamisalasi opintojen alkaessa.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Terveysvaatimukset ja soveltuvuus

Tartuntalaki (1227/2016) vaatii, että ravintola- ja catering-alan opiskelijoilla on voimassa oleva salmonellatodistus. Tutustu tartuntatautilakiin täällä. Kun opinnot alkavat, voit tehdä selvityksen salmonellasta joko opiskelijaterveydenhuollossa tai omalla terveysasemallasi.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 54

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Tarjoilijana työpaikkojasi voivat olla hotellit, ravintolat, henkilöstöravintolat, suurtalousalan toimi-paikat, matkailuyritykset, liikenneasemat, kahvilat, pikaruokaravintolat ja juhlapalveluyritykset.

Tutustu opiskeluun

Tutustu kampukseen