Talonrakentaja | Rakennusalan perustutkinto

tytöt seisovat selät vastakkain käsissä vasarat
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Rakennusalan perustutkinto

Talonrakentajana teet merkityksellistä käsityötä, joka säilyy sukupolvelta toiselle. Rakennat uusia taloja ja korjaat vanhoja. Työtehtäväsi sijoittuvat koko rakennuksen elinkaaren ajalle perustus- ja runkotöistä viimeistelyyn ja rakennuksen ikääntyessä sen korjaamiseen saakka. Työolosuhteet vaihtelevat työkohteiden ja vuodenaikojen mukaisesti.

Sinulla on monipuoliset kädentaidot, hyvä fyysinen kunto sekä luovuutta ja harkintaa ratkaista monenlaisia eteen tulevia ongelmia. Olet oma-aloitteinen, luotettava ja osaat suunnitella oman työsi piirustusten avulla. Osaat myös tehdä tarvittavat materiaalilaskelmat. 

 

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä talonrakentajan tehtävissä.

Olet luotettava, huolellinen ja vastuullinen. Kykenet fyysistä kuntoa vaativiin työtehtäviin.

Kielitaitovaatimus A2.

Paikkakunta
Toivala (Siilinjärvi)
Varkaus
Koulutuksen rakenne

Rakennusalan perustutkinnon suorittamalla valmistut talonrakentajaksi. Voit erikoistua kirvesmieheksi, muurariksi, raudoittajaksi, laatoittajaksi tai sisustusrakentajaksi (Varkaudessa).

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Toivala
PK 60
Varkaus
PK 28

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Talonrakentajat, muurarit, kirvesmiehet sekä muut rakennusalan ammattilaiset työskentelevät usein rakennusliikkeiden palveluksessa. Työpaikkasi voi löytyä myös alan teollisuudesta. Voit myös toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Tutustu opiskeluun

Tutustu kampuksiin