Parturi | Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Parturi leikkaa asiakkaan partaa.
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Parturina olet erikoistunut partakäsittelyihin sekä erilaisiin parturityötekniikoihin. Sinulla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi hyvä tuotetuntemus sekä työ- ja asiakasturvallisuudesta huolehtiminen ovat ydinosaamistasi.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä terveyden, hyvinvoinnin ja kauneudenhoitopalvelujen parissa. Perustutkinnon suorittaneena sinulla on ammattitaito ja asiantuntemus asiakastyöhön sekä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteiden ja palveluiden myyntiin.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä hius- ja kauneudenhoitoalan työtehtävissä.

Olet asiakaspalveluhenkinen ja tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Hius- ja kauneudenhoitoalan opintojen alkaessa valitset yhden neljästä osaamisalasta. Osaamisalat ovat ihonhoidon osaamisala, kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan osaamisala, kampaajatyön osaamisala tai parturityön osaamisala.

Osaamisalan opinnot toteutuvat, kun alan valinneita opiskelijoita on riittävästi. Valinnaisilla tutkinnon osilla osaamista voidaan laajentaa kaikissa osaamisaloissa. Osaamisalan opintoihin otetaan kerrallaan enintään 22 opiskelijaa.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Terveysvaatimukset ja soveltuvuus

Allergia- ja atopiataipumus voivat vaikeuttaa hiustenhoitoalalla työskentelyä. Ne eivät kuitenkaan ole este alalle hakeutumiselle.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 34

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Valmistuttuasi voit työllistyä parturipalveluita tarjoavaan liikkeeseen tai muuhun hoitolaan. Voit myös toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Voit työskennellä tuotemyynti- ja koulutustehtävissä hiusalan maahantuojien palveluksessa tai tavaratalojen kampaamoalan tuotteiden myyjänä/osastovastaavana.

Tutustu opiskeluun

Tutustu kampukseen