Leipuri-kondiittori | Elintarvikealan perustutkinto

nainen työntää paistettavaksi pullapitkoja
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto

Oletko käsityötaitoinen ja näppärä käsistäsi? Haluatko toteuttaa itseäsi leipomusten kautta? Leipuri-kondiittorina tunnet marengit, macaronsit ja tuulihatut. Valmistat erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia noudattaen. Leipuri-kondiittorina tunnet niin alkutuotannon, raaka-aineiden koostumuksen kuin elintarviketeknologian. Toimit luotettavasti, vastuullisesti ja oma-aloitteisesti.

Opintojen aikana tutustumme elintarvikealan perusteisiin, erilaisiin raaka-aineisiin, leipomis- ja valmistusmenetelmiin, ruokien viimeistelyyn sekä erityisruokavalioihin. Opit työskentelemään yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti.  Valmistuessasi osaat valmistaa taidokkaasti erilaisia leipomo- ja konditoriatuotteita, noudattaa elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia sekä käyttää alan koneita ja laitteita.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä elintarvikealan työtehtävissä.

Olet vastuullinen ja huolellinen sekä noudatat työturvallisuusohjeita. Kykenet tarkkuutta vaativiin tehtäviin sekä käyttämään erilaisia koneita ja laitteita. Tiimityötaidoista on sinulle etua.

Kielitaitovaatimus A2.

Paikkakunta
Kuopio
Opintoala
Koulutuksen rakenne

Elintarvikealan perustutkintoon kuuluu kaksi osaamisalaa: elintarviketeknologian osaamisala (elintarvikkeiden valmistaja) ja leipomoalan osaamisala (leipuri-kondiittori). Valitset osaamisalasi opintojen alkaessa.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 20

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Leipomo-kondiittorina toit työskennellä missä tahansa leipomotuotteita valmistavassa yrityksessä, oli kyseessä kotileipomo, kivijalkaleipomo tai iso leipomoyritys. Voit myös työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa, varastoinnissa tai tuotekehityksessä. Voit löytää työpaikan myös ravintola-alalta tai ruokakauppojen tuote-esittelyn ja myynnin parissa. Voit myös toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Tutustu opiskeluun

 

Tutustu kampukseen