Kuorma-autonkuljettaja | Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja | Logistiikan perustutkinto

Sakkyn yhdistelmärekka sillalla.
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Logistiikan perustutkinto

Kuorma-auton tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajana olet maanteiden kuningas. Hallitset isoa ajoneuvoa, jonka turvallisesta käsittelystä ja kuljettamisesta liikenteessä olet vastuussa. Logistiikka on työsi perusta: kyydissäsi voi olla esimerkiksi polttoainetta, elintarvikkeita tai teollisuuden tuotteita. Kuljetusmatkat voivat olla pitkiä ja ulottua maan rajojen ulkopuolelle. Olet itsenäinen ja vastuullinen sekä nautit siitä, että maisemat vaihtuvat ison auton ratissa. Opinnoissasi perehdyt ajoneuvojen käsittelyyn, kuljettamisen logistiseen ketjuun ja ajoneuvojen huoltoon. Osaat käsitellä ergonomisesti painaviakin tavaroita. Suoritat BEC tai BECE-luokan ajokorttitutkinnon perustuen valitsemaasi suuntautumiseen.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä kuljetusalan työtehtävissä.
Olet itsenäinen, asiakaspalvelutaitoinen ja huolellinen. Kykenet ottamaan vastuuta ja suorittamaan haastavia tehtäviä tiukoissa aikatauluissa.

Sinun tulee täyttää SORA-lainsäädännön mukaiset vaatimukset. Lue lisää lainsäädännöstä täällä. Logistiikan perustutkinnon suoritettuasi sinun on osattava toimia logistiikka-alan periaatteiden mukaan vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti sekä liikenneturvallisuutta edistäen.

Kuljettajakoulutuksessa suoritat vaadittavan ajokorttiasetuksen edellyttämän ajokortin ja kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Ammattipätevyyskoulutus on edellytys ammatissa toimimiseen.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Logistiikan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: kuljetuspalvelujen osaamisala ja sisälogistiikan osaamisala. Logistiikan perustutkinto sisältää neljä eri tutkintonimikettä: autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ja palvelulogistiikkatyöntekijä.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Terveysvaatimukset ja soveltuvuus

Lue terveysvaatimuksista ja soveltuvuudesta täällä.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 60

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Kuorma-auton tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajana voit työskennellä erilaisissa tavaraliikenteen kuljetuksissa. Kuljettajia työllistävä mm. elintarvike- ja kappaletavarakuljetukset sekä teollisuus- ja rakennusalan toimijat.

Tutustu opiskeluun

Tutustu kampukseen