Kosmetologi | Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Ihmisen kasvoille levitetään siveltimellä kasvonaamiota.
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Oletko kiinnostunut kauneudesta, meikkaustekniikoista ja ihonhoidosta? Kosmetologina olet erilaisten meikkien ja hoitojen ammattilainen. Taidat klassiset juhlameikit sekä näyttävät maskeeraukset. Teet kasvo-, jalka- ja käsihoitoja sekä opastat asiakkaitasi ihon itsehoidossa sekä kauneuteen ja ihon hoitoon liittyvien tuotteiden käytössä. Kosmetologina sinulla on valmiudet erilaisten kosmetologisten hoitojen suunnitteluun, toteuttamiseen ja markkinointiin. Luovuus, visuaalisuus ja asiakaspalveluhenkisyys ovat valttikorttejasi.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä kauneudenhoitoalan työtehtävissä.

Olet asiakaspalveluhenkinen ja tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Hius- ja kauneudenhoitoalan opintojen alkaessa valitset yhden neljästä osaamisalasta. Osaamisalat ovat ihonhoidon osaamisala, kauneudenhoidon ja tuoteneuvonnan osaamisala, kampaajatyön osaamisala tai parturityön osaamisala.

Osaamisalan opinnot toteutuvat, kun alan valinneita opiskelijoita on riittävästi. Valinnaisilla tutkinnon osilla osaamista voidaan laajentaa kaikissa osaamisaloissa. Osaamisalan opintoihin otetaan kerrallaan enintään 22 opiskelijaa.

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 30

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Kosmetologina voit työskennellä esimerkiksi kauneushoitolassa, kylpylässä, palvelutalossa, laivalla tai tavaratalojen kosmetiikkaosastolla. Voit toimia myös myynti- ja koulutustehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Tutustu opiskeluun

 

Tutustu kampukseen