Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

mies tarjoilee ruoka-annosta
Haku
Yhteishaku 2024
Koulutus alkaa
Syksy 2024
Tutkinto/Koulutus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Sykkiikö sydämesi keittiölle sekä taidokkaasti valmistetulle ruoalle? Oletko ripeä, organisointikykyinen ja sinulla on hyvä mielikuvitus? Kokkina suunnittelet ja valmistat monipuolista, ravitsevaa ja herkullista ruokaa erikoisruokavaliot huomioiden. Opinnoissasi voit suunnata osaamistasi esimerkiksi suurkeittiön tai ravintolan ruoanvalmistukseen. Hyvät työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä kansainvälisyys ovat ravintola- ja catering-alan etuja.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä ravintola- ja catering-alan työtehtävissä.

Olet joustava, vuorovaikutustaitoinen ja asiakaspalveluhenkinen. Siisteys sekä puhtaat ja hyvin istuvat työvaatteet ovat työssäsi ensisijaisen tärkeitä.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa: asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija ja ruokapalvelun osaamisala, kokki.

Perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osp. Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla tai oppilaitoksen omissa työkohteissa, kuten opetusravintoloissa. Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Terveysvaatimukset ja soveltuvuus

Tartuntalaki (1227/2016) vaatii, että ravintola- ja catering-alan opiskelijoilla on voimassa oleva salmonellatodistus. Kun opinnot alkavat, voit tehdä selvityksen salmonellasta joko opiskelijaterveydenhuollossa tai omalla terveysasemallasi.

Soveltuvuuskoe
Ei
Aloituspaikat

Kuopio
PK 54

Kaksoistutkintomahdollisuus

Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
     

Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
Jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

Tulevaisuuden työsi

Kokin työpaikkoja voivat olla erilaiset ravintolat, suurkeittiöt, henkilöstöravintolat, katu- ja pika-ruokaravintolat, kahvilat sekä catering- ja juhlapalveluyritykset. Kokkina voit työskennellä myös esimerkiksi ruokapalveluiden konsulttina, yrittäjänä tai ruokapalvelualan kouluttajana. Tai kirjoittaisitko kenties oman ruokakirjan tai perustaisit oman ruokablogin?

Tutustu opiskeluun

 

Tutustu kampukseen