Autonkuljettaja | Logistiikan perustutkinto

Autonkuljettajaopiskelija nojaa autoon.
Haku
Yhteishaku 2022
Koulutus alkaa
Syksy 2022
Tutkinto/Koulutus
Logistiikan perustutkinto

Logistiikka on toimivan yhteiskunnan perusta. Tavaroiden ja ihmisten liikkuminen on riippuvaista mutkattomasta logistiikasta, joten autonkuljettajana olet elintärkeä osa logistiikan ketjua. Sinulta sujuu kuorman käsittely ja työkalusi eli ajoneuvosi päivittäinen kunnossapito, oli kyseessä kuorma-auto, paketti- tai henkilöauto tai työkone.

Logistiikka-alalta voit valmistua joko henkilö- tai tavaraliikenteen ammattilaiseksi tai varastonhoitajaksi. Työkenttä on monipuolinen ja vastuullinen, ja asiakaspalvelu on olennainen osa arkea. Suoritat BC-luokan ajokorttitutkinnon ja saat ammatissa tarvittavat luvat.  Savon ammattiopiston logistiikka-alalla on opetuskäytössä Suomen parasta kalustoa. Monipuolisen ajoarsenaalin lisäksi käytämme opetuksessa moderneja simulaattoreita. Kuopion Kolmisopen kampuksen lisäksi järjestämme opetusta laajoilla harjoittelualueillamme Kuopion Neulamäessä.

Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Kenelle

Olet itsenäinen, asiakaspalvelutaitoinen ja huolellinen. Kykenet ottamaan vastuuta ja suorittamaan haastavia tehtäviä tiukoissa aikatauluissa. Kuljettajakoulutuksessa suoritat vaadittavan ajokorttiasetuksen edellyttämän ajokortin ja kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen. Ammattipätevyyskoulutus on edellytys ammatissa toimimiseen.

Kielitaitovaatimus B1.

Paikkakunta
Kuopio
Koulutuksen rakenne

Logistiikan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: kuljetuspalvelujen osaamisala ja varastopalvelujen osaamisala. Logistiikan perustutkinto sisältää neljä eri tutkintonimikettä:

 • autonkuljettaja
 • linja-autonkuljettaja
 • kuorma-autonkuljettaja | Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja 
 • palvelulogistiikkatyöntekijä

 

Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Useita tapoja opiskella

Työelämässä oppiminen

Kaikkiin tutkintoihin sisältyy työelämässä oppimista. Työelämäjaksojen muotona on joko koulutus tai oppisopimus. Työelämässä oppiminen koulutussopimuksella on palkatonta, oppisopimuksella oleva opiskelija taas saa työstään palkkaa.

Opiskelija, koulu ja työpaikan edustajat suunnittelevat yhdessä työelämäjakson järjestelyt. Opettaja auttaa sinua sopivien työpaikkojen etsimisessä ja ohjaa sinua jakson aikana. Työpaikalla sinua ohjaa vastuullinen työpaikkaohjaaja.

Opiskelijana teet perustutkinnon opinnoista jopa puolet työpaikoilla.  Työelämäjaksoilla viet opintoja eteenpäin töitä tehden, samalla kun tutustut alasi työpaikkoihin ja luot suhteita tuleviin työnantajiin. Työelämäjakson voit sovitusti suorittaa myös ulkomailla.

Näytöt

Näytöillä saat arvosanat ammatillisista opinnoista eli tutkinnon osista. Ne osoittavat, että olet saavuttanut opintojen aikana ammatilliset tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt ovat omalle opiskelualalle tyypillisiä työtehtäviä. Teet näytöt mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla aidoissa työtilanteissa yhteistyössä työpaikkojen henkilöstön kanssa.

Terveysvaatimukset ja soveltuvuus

Lue terveysvaatimuksista ja soveltuvuudesta täällä.

  Soveltuvuuskoe
  Ei
  Aloituspaikat

  Kuopio
  PK 54

  Kaksoistutkintomahdollisuus

  Voit halutessasi suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.

  • Lukio-opinnot ovat osa ammatillista tutkintoa​
  • Tavoitteena ammatillisen tutkinnon lisäksi yo-tutkinto (laajuus 180 osp)​
  • Savon ammattiopisto tarjoaa 5 valinnaista lukiokurssia myös jatko-opintopolun valinneille opiskelijoille, jotka eivät suorita kaksoistutkintoa
    

  Miten haen

  • Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvo oltava vähintään 7​
  • Haetaan perustutkintojen yhteishaussa: ilmoita lomakkeella kiinnostuksesi lukio-opintojen suorittamiseen
  Jatko-opintomahdollisuudet

  Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

  Korkeakoulujen opiskelijavalinnoista löytyy lisätietoa opintopolku.fi -palvelusta ja korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

  Muita jatko-opintomuotoja ovat esimerkiksi toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen sekä erilaiset ammatilliset täydennyskoulutukset.

  Tulevaisuuden työsi

  Autonkuljettajana voit työskennellä monimuotoisesti kaikkialla, missä kuljetuslogistiikkaa tarvitaan, kuten esimerkiksi kaupan alalla, maansiirto- ja rakennuskuljetuksissa, jakelutehtävissä ja tavarantoimituksessa.

  Tutustu opiskeluun

  Tutustu kampukseen