Taukoliikuntaa ja Liikevirtaa-kisailua - Varkauden opiskelijoiden ja heidän opettajansa Sonja Haapakosken esimerkki kannustaa muitakin

18.5.2022 -
Opiskelijoitea viisi liikkumassa ulkona
Taukoliikunnasta jaksamista opintoihin

Keskiviikkoaamu klo 9.25 Teamsissa ja Savonia AMK:n fysioterapeuttiopiskelijoiden Aktiiviselle Sakkylle eli meille kaikille tuottama jokaviikkoinen taukoliikuntahetki on alkamassa. Ihmisiä tulee linjoille ja niin ruudulle ilmestyy myös vakionimi eli Haapakosken Sonja Varkaudesta. Sonjan nimen ilmestyessä tietää jo, ettei hän ole tullut yksin. Sonjan mukana taukoliikkumaan on tullut ryhmä opiskelijoita Sonjan opetuksessa.

Opiskelijoita taukoliikkumassa luokassa

”Erityisen aktiivinen taukojumppaaja on ollut Khanym. Hän on minua muistuttanut taukoliikunnasta, jos olen joku kerta meinannut unohtaa jumpan. Olen antanut aktiivisille jumppaajille Aktiivisen Sakkyn tuotepalkintoja, jota olen saanut Tanja Piiralta. Ehkä osaa motivoi ne. Kaikki ryhmästä eivät ole jumpanneet, naiset enemmän kuin miehet.”, opettaja Sonja kertoo.

Tämä liikkuvassa opiskelussa onkin se ydinjuttu: Jokainen osallistuu omista lähtökohdistaan käsin, ei pakolla, mutta yhdessä innostuen. ”Taukoliikunta on ollut totta kai tosi hyvä juttu. Kun on tauko, se tekee olon aktiiviseksi. On hyvä juttu tavoittaa opiskelijat näin. Koko ajan on opiskelua tietokoneella ja tuntuu, että aivot ovat sekaisin. Taukojumppa auttaa, että pää on sitten selvempi. Jatkuva opiskelu on raskasta ja tauot helpottavat jaksamista. Miksi ei ole myös torstaina taukojumppaa?”, opiskelijat pohtivat. Opiskelija Rosheen kertoo, että hänellä ei ole kotona aikaa, joten taukojumppa tekee hyvää. Kipu on mennyt pois taukojumpalla. Opiskelijat pohtivat myös, millaisia mahdollisuuksia opiskelupäivän aikana on aktivoitua.”Koululla on paljon mahdollisuuksia. Siellä voi käydä kuntosalilla, pelata mm. biljardia ja erilaisia muita pelejä koulun aulassa. Koulun ympäri voi kävellä ja luokassa voi vähän jumpata”.

Tämän ryhmän opiskelijat ovat aktiivisia myös vapaa-ajalla. He harrastavat kävelyä ja käyvät kuntosalilla, jos on aikaa. Kotona myös jumpataan ja pelataan lapsen kanssa jalkapalloa. Khanym kertoo, että hänellä on myös juoksumatto. Harrastukset ovat tärkeitä oman hyvinvoinnin ja rentoutumisen kannalta ja esimerkiksi Rosheen kertoo myös aloittaneen piirtämisen, joka on hänelle hyvä juttu.

 

Voitto valtakunnallisesta SAKU ry:n Liikevirtaa!-kampanjasta Varkauteen

Sonja on saanut myös toisen ryhmänsä aktivoitumaan ja on omalla esimerkillään kannustanut opiskelijoita. ”Huomasin sähköpostiin tulleen viestin mielenkiintoisesta SAKU ry:n Liikevirtaa!-kampanjasta. Totesin, että kampanja on hyvä tälle ryhmälle, mutta samalla aktivoi myös minua. Kilpailut aktivoivat aina. Ryhmässä oli viisi opiskelijaa Amina, Mahmoud, Mohamad, Abdu ja Kahlil sekä minä. Osallistuimme valtakunnalliseen kilpailuun ja olimme ainoa ryhmä Sakkylta. Voitto ja valtakunnallisen kisan 300 euron palkinto tuli opiskelijoille!”, opettaja Sonja tuulettaa.

Opiskelijoita ulkona lähiliikuntapaikalla

”Oli kiva osallistua kampanjaan, koska liikkuminen oli erilaisia liikuntaharrastuksia, kuten esim. jalkapalloa, joogaa jne. Tavallisina päivinä liikutaan normaalisti, mutta kilpailussa enemmän.”, opiskelijat tuumivat.

”Kilpailuun innosti, koska on kiva harrastaa liikuntaa joka päivä ja huomioida terveys. Vihreissä teoissa en laittanut viestiä vaan menin kaverin luo. Kiva oli mennä henkilökohtaisesti.”, Amina jatkaa. Liikevirtaa kampanjassa kerättiin paitsi liikuntasuorituksia, myös vihreitä tekoja kestävän kehityksen hengessä. ”Kun menen ostoksille, en osta muovipussia vaan käytän kestokassia.” Abdu kertaa vihreiden tekojen ideaa. Mohamad puolestaan sanoi saaneen vihreistä teoista paljon pisteitä, kun syö mieluummin kasvisruokaa.

Mahmoud kertoi, että oli mukava osallistua kilpailuun. Se lisäsi kuntoa, kun teki harjoituksia ja samalla virkistyi. Vihreissä teoissa hän alkoi viedä roskat päivittäin, jotta sai pisteitä. Hän meni kauppaan kävellen, kun aiemmin oli ajanut sinne autolla. Kahlil puolestaan päätti kilpailun aikana jättää auton pojan käyttöön ja alkoi kävellä työharjoittelupaikkaan, jotta sai enemmän askeleita, joita mitattiin kilpailussa. Kilpailu aktivoi liikkumaan enemmän. Hän myös kiinnitti ruokaostoksia tehdessään huomiota tuotteisiin, ja valitsi mieluummin suomalaisia tuotteita.

Miten opettaja sitten Liikevirtaa-haasteen koki? ”Kyllä kilpailu motivoi ja innosti minuakin. Liikuin enemmän kuin tavallisesti arjessa. Ensimmäisellä viikolla olin ainut ryhmässä, joka ei saavuttanut tavoitetta. Ajattelin, että on aika noloa. Siispä otin itseäni niskasta kiinni ja muilla viikoilla saavutin tavoitteet.” Sonja kertaa.

Aina kaikilla viikoilla tavoitteet eivät kaikilta toteutuneet ja unta tuli liikkumisen edestä. Mutta joskus lepo on tärkeämpää laittaa ykköseksi, kehoa kuunnellen. Viimeisellä viikolla koko ryhmä saavutti omat henkilökohtaiset tavoitteensa. Opiskelijat seurasivat koko ajan omia ja muiden ryhmien tuloksia, joka myös mahdollisesti innosti suorittamaan enemmän vihreitä tekoja ja liikkumaan.

 
Liikkuvan opiskelun mahdollisuudet opiskeluarjessa

Sonja Haapakoski näkee opettajana liikkuvan opiskelun eri mahdollisuudet osana opiskeluarkea positiivisena: ”Liikunta luo hyvinvointia opiskeluun ja työhyvinvointiin. Olisi tärkeää toimia innoittajana, motivoijina. Liikunnalla ei tueta vain fyysistä hyvinvointia, vaan myös henkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Hyvinvointi on kokonaisuus, johon opiskelijoita tulee kannustaa, jotta he myöhemmin työelämässä osaavat huomioida liikunnan osana työssä jaksamista. On hyvä opetella tauottamaan työtään, joka on useilla meillä tietokoneella tehtävää työtä. Suosittelen kaikille taukoliikuntaa!”

Opiskelijoita ulkona lähiliikuntapaikalla

 

 

 

 

 

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat