Etäilyssä on ollut paljon hyvää (kuvalla huomio)

27.5.2020 -

Nyt seuraa VETbot -hankkeen blogipostaus koko kevään osalta. Koronakevään vaikutukset ovat nähtävissä myös meikäläisen hankkeessa, eikä pelkästään negatiivisesti. Korona on nimittäin mahdollistanut perinpohjaisen syventymisen bottien maailmaan. Toki kotiolojen muuttaminen toimistoksi toi alkuun omat haasteensa, mutta onneksi arki on vain arkea myös näin etänä.

Olin juuri päässyt levittämään chatbottien ilosanomaa opiskelijoille luokkakierroksien merkeissä, kun toiminnalle tuli stoppi. Tarkoituksena oli saattaa opiskelijoita tietoisiksi VETbot -hankkeesta ja Sakkylle kehitettävistä digiratkaisuista. Samalla keräsin tietoa opiskelijoiden tiedon ja ohjauksen tarpeista. Työn alla on edelleen kirjoittaa suunnitelma, kuinka voimme vastata opiskelijoiden tarpeisiin botteja hyödyntämällä.

Poikkeusolojen alussa ilmeni tarvetta erityisesti etäopetuksen ja -opiskelun sujumisen edistämiseen. Tätä tarkoitusta varten BottiPositiivinen kääräisi hihat ja keräsi jo olemassa olevat ohjeistukset ja tiedotteet bottimuotoon. Etäopiskelun tueksi luotiin opiskelijoille Helppari-botti sekä opettajille tarkoitettu etäopeBotti.

Tässä etäilyssä ollut paljon hyvää! Bottien ja digitaalisen sisällön tuottamisen merkitys on kevään aikana korostunut entisestään ja olenkin saanut lähes aivoni nyrjäytettyä miettiessäni mahdollisuuksia mitä boteilla on tarjottavanaan Sakkylle. Koronan avustuksella tietoisuus bottien mahdollisuuksista on levinnyt Sakkyssa ja muuallakin. Olen saanut useita yhteydenottoja henkilöstöltä yhteistyön virittelemiseksi. Yhdessä pilotissa testasimme Leadoon chatbotin taipumista Moodleen. Hyvinhän se botti saatiin kytkettyä Yritystoiminnan verkkokurssin sisälle virtuaaliavustajaksi ja opiskelun tueksi. Liiketalouden opettaja Mika Mujusen kanssa yhteistyössä toteutettu kokeilu tuskin jää ainoaksi Moodle-ympäristön kokeiluksi. Kevään aikana on ehditty pohtia botin hyödyntämistä selkokielisen sisällön tuottamiseen, liiketalouden opintojen osana ja osallistavan kehittämisen näkökulmista.

Toukokuun lopulla järjestimme yhdessä Kuopion kaupungin IDK-hankkeen Milla Porkan kanssa What The Bot? –verkkopaneelin. Verkkopaneelissa käsiteltiin verkko-ohjauksen kasvavaa tarvetta, teknologian hyödyntämistä ja chatbottien kehittämistä ja käyttöä nuorten kanssa tehtävän työn näkökulmasta. Panelisteiksi kutsuttiin nuorisotyön ja opetustyön osaajia eri puolilta Suomea. Verkkopaneelin äänitallenne ja lisätietoa tapahtumasta löytyvät osoitteessa: www.po1nt.fi/verkkopaneeli.

Kevätlukukauden päättyessä toisilla työt jatkuvat. Kesän aikana aion opetella tekemään podcasteja ja omistautua kirjoitustyölle. Syksyn tullen opiskelijoiden kanssa jatketaan siitä, mihin maaliskuussa jäätiin.

Loppuun haluan vielä välittää onnentoivotukset ammattiin valmistuville ja tuleville uusille opiskelijoille! <3

 

Samalta kirjoittajalta

Lomilta lompsis

Tämä vuosi lompsahti vauhdikkaasti käyntiin perehdyttämällä opiskelijoita digitaalisen asiakaspalvelun saloihin.

7.1.2021

Tuoreimmat