Aktiivisempaa arkea tänäkin lukuvuonna. Aktiivinen Sakky 2.0.

27.8.2020 -

Aktiivisempaa oppilaitosta kohti

Alkanut lukuvuosi on lähtenyt uudessa arjessa käyntiin ja niin on startannut myös Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion Liikkuva opiskelu-toiminta ja Aktiivinen Sakky 2.0 eli edelliskauden päivitetty versio.

Jo lukuvuonna 2019-2020 mentiin "idea edellä" eli Aktiivinen Sakky olemme me kaikki sakkylaiset ja ne arjen pienet valinnat, joilla päivistä tulee aktiivisempia ja liikettä lisääviä meille kaikille. Niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Menneistä kuvioista löytyy blogitekstejä ja somemainintoja tunnisteella #aktiivinensakky. Viime lukuvuoteen mahtui kaikenlaista poikkeavaa, mutta paljon saatiin jo näkyvää aikaiseksi.

Tänä lukuvuonna 2020-2021 on tavoitteena juurruttaa toimintaa aloille arkeen ja nostaa esille jo hyviä toimivia alojen omia juttuja. Ideat lähtevät arjesta ja toteutukseen harvoin tarvitaan hurjaa panostusta. Idea ja ajatus sekä pienet jutut riittävät alkuun. Lisäksi viime vuonna alkaneet opiskelijoiden ilmaiset liikuntakokeilut saavat jatkoa. Tänä vuonna liikkuva opiskelu-toiminta koskee kaikkia paikkakuntia ja koulutusaloja.

Kaikki olemme nähneet Sakkyssa mm. aamupuurotarjoilun positiiviset vaikutukset. Liikkeen lisäämisellä ja aktiivisuudella on samankaltaiset vaikutukset. Sitten kuuluu enää kysymys: mitä me kaikki voimme tehdä asian edistämiseksi?

Mitä on Aktiivinen Sakky 2.0.?

Aktiivisempi opiskelupäivä lisää jaksamista ja opiskelukykyä, luo vahvempaa osallisuutta ja tiiviimpää yhteisöllisyyttä  ja takaa parempaa oppimista (valtakunnallinen Liikkuva opiskelu-ohjelma). Oppiminen on Sakkyssa luonnollisesti keskiössä ja opettajat ohjaavat sekä auttavat opiskelijaa oppimaan. Liike lisää oppimista. Tässä suora syy-seuraussuhde, josta asian tärkeys nousee esille. Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä. Olemme kouluttamassa tulevaisuuden ammattilaisia ja meillä opiskelee tulevaisuuden ammattilaisia, joiden tulee olla myös hyvässä työkunnossa meiltä valmistuessaan. Meillä kaikilla on tässä mahdollisuus olla vaikuttamassa pienillä teoilla isoon asiaan. Tutkimusten mukaan nimenomaan opiskelupäivän aikainen aktiivisuus lisää oppimista.

Helpot ja nopeat vinkit, joilla pääsee alkuun

Tauotetaan istumista. Istuminen passivoi sekä aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Sekä saa aivot jumiin! Hyödynnetään seisovia työpisteitä, kun sellainen on mahdollista.

aktiivinen_sakky_-_luokka.jpg

Muistetaan fyysisesti raskaiden töiden tauottaminen ja niistä palautuminen & raskas työ vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Arjen pienet valinnat: rappuset hissin sijasta, tauoilla fyysiset aktiviteetit, pelailu taukovälineillä pelkän istumisen sijasta, jne.

rappuset.jpg

Käytetään toiminnallisia menetelmiä. Liike lisää oppimista siinä hetkessä ja jaksamisen kannalta oleellista on opiskelupäivien aikainen liike.

fysiikan_opetusta_liikunnansalissa.jpeg

Viedään opetusta ulos, myös teoriatunneilla sään salliessa. Viedään opetusta lähiympäristöön.

ulkona_oppimista_ryhmassa.jpg

Hyödynnetään digitaalisuuden mahdollisuuksia, mm. Seppo-pelit, qr-koodit tai mikä tahansa digitaalisuuden muoto, mikä saa pepun irti penkistä.

Liikutaan ja kannustetaan vapaa-ajan liikuntaan. Mm. Aktiivisen Sakkyn tarjoamat liikuntakokeilut opiskelijoille eri paikkakunnilla, joista lisätietoa tulossa lähiaikoina lisää.

kiipeilya_lajikokeilu.jpeg

Onko sinulla jokin hyvä idea aktiivisemman koulu- tai työpäivän aikaansaamiseksi? Kerro ihmeessä se muillekin! Ja ideoidaan lisää yhdessä.

terkuin Aktiivisen Sakkyn kehittäjätiimi

hankekoordinaattori Annika Jäntti annika.jantti@sakky.fi p.044-7858778

Aktiivinen Sakky 2.0. on Liikkuva opiskelu-hanke, jota rahoittaa Aluehallintovirasto veikkausvoittovaroista.

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat