Lähihoitajaopintoja Pietarissa

26.11.2018 -

Matkapäivät: ma 12.11.– to 15.11.2018

Kohdeoppilaitos: Meditsinskij Kolledž im. V.M. Bechktereva (МК им. В.М. Бехтерева); Leninskij Prospekt 149, 196247 Pietari; http://www.mcbekhtereva.spb.ru/

Seminaaripäivät: 13.-15.11.2018

Seminaarin teema: "The role of the nurse in the prevention of the development of socially significant diseases"

Osallistujat:

 • Savon ammattiopisto: Merika Kauhanen (matkanjohtaja), Saara Heiskanen (opettaja), Mirja Kuronen (opettaja), Monika Neudorf (opiskelija, tulkki), Kirsi Pitkänen (opiskelija)
 • Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto: Mirja Herttua-Ruuskanen (opettaja), Essi Luojola (opiskelija), Jenna Villman (opiskelija)
 • Etelä-Savon ammattiopisto: Eija-Riitta Ikonen (koulutuspäällikkö), Paula Nojonen (opettaja), Heidi Valkonen (opiskelija)
 • Saimaan ammattiopisto Sampo: Satu Valassaari (opettaja), Antti Laari (opiskelija)
Oppilaitos

Meditsinskij Kolledžissa koulutetaan sairaanhoitajia. Erikoisaloja on useita, mm. lasten sairaanhoito, neurologia, kirurginen sairaanhoito jne. Opintoajan pituus vaihtelee sen mukaan, onko pohjakoulutuksena ns. perus- vai lukio-pohjainen koulutus. Koulussa on myös iltaopetusryhmiä. Koulu on hyvin haluttu ja suosittu opiskelupaikka paitsi Pietarissa myös koko Venäjällä. Meille kerrottiin, että sairaanhoitoalan suosio on nousussa Venäjällä. Koulussa on noin 1400 opiskelijaa ja noin 120 opettajaa. Opiskelu maksaa, mutta joillakin perusteilla (esim. orpous) voi saada vapaaoppilaspaikan. Opintoihin kuuluu mm. latinaa, hygieniaa, anatomiaa, lääkehoitoa, ensiapua, mikrobiologiaa, patologiaa sekä valitun erityisalan oppiaineita.

Oppilaitos järjestää vuosittain marraskuussa seminaarin opiskelijoille ja opettajille, joihin kutsutaan osallistujia paitsi muista Venäjän terveydenhuollon oppilaitoksista myös kansainvälisiä kumppaneita. Tällä kertaa kansainväliset osallistujat tulivat Valkovenäjältä, Virosta ja Suomesta. Savon ammattiopisto toimi matkanjärjestäjänä Venäjä-verkoston oppilaitoksille. Seminaarin pääkieli oli venäjä, mutta esitykset pyrittiin kääntämään englanniksi. Opettajia oli pyydetty etukäteen valmistelemaan esitykset sairaanhoitajan koulutuksesta ja opiskelijoita jostain omaan opiskeluunsa liittyvästä teemasta.

 

Tiistai 13.11.2018

Tiistaina opettajille ja opiskelijoille oli yhteiset ohjelmat. Opiskelijat tutustuivat toisiinsa ja pitivät esityksiä etukäteen valmistelemistaan teemoista juhlasalissa. Diabeteksen hoidosta (ennaltaehkäisy, elintapaohjaus, itsehoito, omaseuranta jne.) oli kaksi esitystä: "Diabetes and the nurse’s role in preventing it” (Sakkyn opiskelijat Monika Neudorf ja Kirsi Pitkänen) ja ”The role of the nurse in preventing of diabetes mellitus 2 type” (Meditsinskij Kolledžin opiskelijat). Sampon ja Ekamin opiskelijat olivat valmistelleet esityksen aivoverenkierron häiriöistä. Lisäksi kuultiin esityksiä tupakoinnin vaikutuksista sydän- ja hengityselinsairauksiin, HIV-tartunnoista, anoreksiasta ja keskoslasten hoidosta. Opettajilla oli mahdollisuus tutustua oppilaitokseen, tutustua seminaarin osanottajiin sekä seurata opiskelijoiden harjoituksia.


 

 
Keskiviikko 14.11.2018

Keskiviikkona opettajilla ja opiskelijoilla oli erillinen ohjelma. Opettajat osallistuivat ”round tableen”, jossa kuultiin seuraavia esityksiä:

 • Esedu näytti venäjäksi käännetyn videon teemasta ”Digitalisaatio, apuvälineet ja teknologia terveydenhuollossa ­– Hyvinvointiteknologia tutkinnonperusteissa.
 • Sakkyn esitteli Sotevi-hanketta ”Recent topics in practical nurse education at Savo Vocational College – Virtual learning environments for social and health care”
 • Viron edustajat esittelivät omaa koulutustaan ”Features of the educational standard in Estonia”.
 • Venäläistä terveydenhoitoalan koulutusta avattiin esityksissä “Features of the organization of teaching nursing in the Russian Federation”, “Features of the organization of training in obstetrics in the Russian Federation”,  “Features of the organization of training doctor’s assistants in the Russian Federation” ja “Establishment of education "Vitebsk State Medical College named after Academician I.P. Antonova ": history and modernity”

 

 

Torstai 15.11.2018

Torstaina vietettiin kansainvälistä opiskelijan päivää, jonka kunniaksi koulun opiskelijan olivat tehneet konsertin. Todella mahtava kokemus yhteisöllisyydestä! Opiskelijat ovat halukkaita esiintymään, ja koulu järjestää ennen tapahtumaa kilpailun, jossa valitaan esiintyjät. Opiskelijat harrastavat vapaa-ajalla musiikkia, tanssia, voimistelua jne., ja pääsevät esittelemään omia taitojaan myös koulun konsertissa.

img_20181115_121234_resized_20181119_112329657.jpg

 
Johtopäätöksiä ja tunnelmia:

Koulussa opiskelijat tekevät paljon ryhmätöitä ja valmistautuvat tunneille tehtävien kanssa.  Opiskelijat pitävät ylpeinä koulussa valkoisia takkeja, jotka he ovat itse omalla rahalla ostaneet. Ulkokenkiä ei käyttänyt kukaan sisällä.  Koulun ilmapiiri oli ystävällinen, kaikki tervehtivät toisiaan.

Joka vuosi koulun seinälle lisätään parhaiden opiskelijoitten kuvia. Tämä lisää positiivista kilpailua opiskelijoitten kesken.  Parhaiten suoriutuneet opiskelijat saavat siten myös parhaat työpaikat koulun jälkeen.  Tulevista työpaikoista päättää pitkälti koulu itse.

 • Monet terveydenhuollon käytännöt ja haasteet ovat kaikkien seminaariin osallistuneiden maiden yhteisiä.
 • Saimme tietoa eri maiden koulutuksista ja niiden yhteisistä ja erottavista asioista.
 • Suomalaiset opiskelijat pääsivät osallistumaan oppitunneille, joissa oli tutkittu mm. bakteerien kasvua kasvualustalla. 
 • Seurattiin ensiapusimulaatiota, jonka virolaiset opettajat kolledžin opiskelijoille.  Opiskelijat toteuttivat saman casen oppitunnin lopussa. Oppimisen ohjaus on hyvin samantapaista kuin meillä Suomessa.
 • Matkalla saimme myös vaihtaa kokemuksia muiden maiden ja myös muiden suomalaisten seminaariosallistujien kesken.
 • Matka oli kulttuurista yhteistyötä parhaimmillaan.Venäläisten opiskelijoiden englannin kielen taito on kehittymässä ja kanssakäyminen ajan kanssa helpottuu.  
 • Meditsinskij Kolledž im. V.M. Bechktereva on kiinnostunut opiskelijavaihdosta.  Oppilaitos näkisi mielellään, että opiskelijat pääsisivät myös Suomeen kokemaan ja tutustumaan meidän hoitoalan työelämään. 
 • Yhteistyö Viron kanssa on ollut helpompaa, kun kielimuuri on pienempi.
 • Venäjällä vielä toistaiseksi halutaan, että meidän opiskelijat osaisivat venäjää, kun he lähtevät työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen Venäjälle. 
 • Opettajat voivat miettiä opiskelijoille erilaisia oppimisen mahdollisuuksia. 
 • Koulun ilmapiiristä voi ottaa mallia. 
 • Eikä unohdettaisi toisia yhteistyökumppaneita naapurikunnista. 

Samalta kirjoittajalta