Matkailupalveluita Norjassa

2.11.2017

Työharjottelun kesto: 24.7.-25.8.2017

Maisemat Norjassa olivat mahtavia, vuoria, vuonoja, merta... Kalastaminenkin oli ihan mukavaa. Liftattiin/hypättiin pari kertaa bussiin ja vierailtiin viereisissä kaupungeissa esim. ostoksilla, koska kylässä oli vain yksi pieni ja kallis ruokakauppa. Jossain vaiheessa tuli niin kylmä, että oli pakko lähteä ostamaan lämpimiä vaatteita. Matkustaminen siellä ympäriinsä oli helppoa, vaikka joutuikin ehkä vaihtamaan bussia useaan kertaan. Järjestettiin myös bileitä muiden harjoittelijoiden kanssa, ne oli myös merkittävässä osassa jaksamisemme suhteen. Pelattiin pelejä, tehtiin yhdessä ruokaa, istuttiin nuotiolla, katsottiin leffoja... Tutustuin pariin paikalliseenkin.

Kerran liftattiiin Ålesundiin päin ja meidät otti ensin kyytiin joku mukava oslolainen mies ja päästiin vähän matkaa hänen kyydissä. Sitten jatkettiin liftausta ja päästiin ihanan oslolaisen pariskunnan kyytiin. Heillä oli kesämökki Valldalissa, eli vuonon toisella puolella Eidsdalia, missä asuimme. He olivat menossa ostamaan maalia Ålesundista ja sen jälkeen takaisin heidän mökilleen, joten saimme heiltä edestakaisen kyydin. Ålesundissa vietimme päivän yhden kiinalaisen harjoittelijan kanssa, joka oli lähdössä liftaten kohti etelää. Päästiin pariskunnan kyydillä takaisin ja he olivat tosi ihania. Reissanneet yhdessä ympäri maailmaa. He sanoivat, että ovat menossa Osloon takaisin lähipäivinä, mutta tuleevat mökilleen ennenkuin meidän harjoittelu päättyy ja pyysivät meitä kylään.

Norja oli maana aivan ihana, niinkuin odotinkin. Kaikkien puheet siitä että Norja on todella kallis maa, piti joiltain osin paikkaansa.

Opin omasta kulttuurista sen, että suomalaiset ovat aluksi etäisiä, mutta tunnollisia ihmisiä. Muut harjoittelijat ihmettelivät kun paiskimme töitä sen ulkovaraston kanssa ihan hulluna, ei syöty muiden kanssa eikä muutenkaan juuri poistuttu sieltä. Se oli annettu meidän tehtäväksi ja me töskentelimme niin kauan kun se oli valmis. Muut eivät ymmärtäneet että söimme omia ruokia ja ihan outoina aikoina (silloinkun oli nälkä ja ehti).

Työssäoppimassa sai kokemusta englannin kielellä respassa työskentelystä, se on plussaa tulevaisuutta ajatellen. Yhteistyötaidot ja kansainvälinen meininki myös tuo yleisesti valmiuksia tulevaisuutta varten.

Muille opiskelijoille työharjoittelua varten suosittelen kyllä Norjaa maana. Siellä on todella kauniita ja tasokkaita paikkoja, missä tehdä harjoittelua. Kuulimme esim. Geirangerissa, joka on varmaan Norjan suosituin turistikohde, että yhden tasokkaan hotellin respassa oli suomea puhuvia ihmisiä. Englannilla pärjää kyllä, mutta  olisihan se kohteliasta osata edes alkeita norjan kielestä. Norja muistuttaa kieleltään ruotsia, eli jos siinä on hyvä niin pakosti ymmärtää ja pärjää Norjassakin. Norjan luonto on lumoavan kaunis, joten vaikka harjoittelu menikin ei odotetulla tavalla, en vaihtaisi päivääkään siellä olosta, ja aion kyllä mennä sinne vielä takaisin!

Tuoreimmat