Savon ammattiopisto on haluttu opiskelupaikka ja yritysyhteistyön kumppani

4.11.2020
Opiskelijaryhmä varastossa trukkien edessä.

Savon ammattiopiston perustehtävä on lisätä nuorten ja aikuisten osaamista, vastata alueen työelämän osaamistarpeisiin ja kehittää alueen työelämää. Savon ammattiopisto on onnistunut tehtävässään, jos katsoo valmistuneilta opiskelijoilta ja yrityksiltä saatua palautetta.

Yli 83 % valmistuneista on jo suositellut tai suosittelisi lämpimästä Savon ammattiopistoa opiskelupaikaksi.

 

Valmistuneet työllistyvät

Savon ammattiopistosta valmistuneet kertovat työllistyneensä nopeasti: melkein 70 % työllistyi alle kuukausi valmistumisensa jälkeen. Valmistuneista noin 84 % luonnehtii ensimmäisen työpaikan vastanneen koulutusta.

Yrityksistä kolme neljästä kertookin palkanneensa Savon ammattiopistosta valmistuneita; kyselyntekohetkellä valmistuneista 84 % teki töitä Pohjois-Savossa. 76 % yrityksistä myös arvio, että Savon ammattiopistosta valmistuneiden valmiudet työelämään ovat vastanneet heidän tarpeitaan.

 

Yritysyhteistyöllä merkitystä kaikille

Valmistuneiden opiskelijoiden vastauksissa korostuu aktiivisen yritysyhteistyön merkitys. Miltei 80 % valmistuneista kokee työelämässä oppimisen olleen erityisen isossa roolissa oppimisen kannalta. Myös opettajan antama ohjaus sai kiitosta. Henkilöstön asiantuntijuus on huomattu myös yritysten puolella, jotka antoivat henkilöstön osaamiselle arvosanan 3,9 (asteikko 1-5).

Yrityksistä jopa 97 % on lähes poikkeuksetta tyytyväisiä Savon ammattiopiston toimintaan. Savon ammattiopisto koetaan myös luotettavana kumppanina (arvosana 4,1).

 

Palautteella tärkeä merkitys

Savon ammattiopisto kerää valmistuneiden opiskelijoiden sekä yritysten ja julkisorganisaatioiden palautetta säännöllisesti. Palautteet käsitellään huolellisesti, ne otetaan osaksi toiminnan kehittämistä.

Sekä valmistuneet opiskelijat että yritykset toivovat entistä enemmän Savon ammattiopiston ja yritysten välistä vuoropuhelua. Yritysasiakkaat kannustavat olemaan myös suoraan heihin yhteydessä.

Merkittävimmäksi kehittämiskohteeksi molemmat nostavat koulutuksen antamat valmiudet toimia ulkomailla tai muutoin kansainvälisissä tehtävissä.

Opiskelijatutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa valmistuneiden opiskelijoiden opiskelukokemuksia ja selvittää heidän saamansa koulutuksen vastaavuutta työelämään. Kohderyhmänä oli 2017–2018 valmistuneet perustutkinto-opiskelijat, joita haastateltiin puhelimitse 1 001.

Yritysyhteistyökyselyn kohderyhmänä olivat yritykset ja julkisorganisaatiot Kuopiosta, Siilinjärveltä, Varkaudesta ja Iisalmesta. Vuoden 2020 tulokset perustuvat 503 vastaukseen, jotka saatiin puhelinhaastatteluna.

Molemmat tutkimukset toteutti Innolink.

Lue lisää