Heijastinpuut kukkivat Musta maanantai -tapahtumissa 29.11. Savon ammattiopiston kampuksilla

19.11.2021
Pimenevässä illassa poliisit jakavat pyöräilijöille heijastimia puiston laidalla.

Musta maanantai 29.11. saa heijastinpuut kukkimaan Savon ammattiopiston kampuksilla Kuopiossa, Toivalassa, Varkaudessa ja Iisalmessa. Tempaus tervehtii töihin ja kouluun tulijoita aamuvarhaisesta lähtien. Tapahtuma myös kannustaa kävelemään ja pyöräilemään työpaikalle ja kouluun ympäri vuoden. 

 

Mitä, missä, milloin?

  • Kuopio, Microkatu 1 U-osan sisääntulon edessä klo 7.30 -9.30
  • Siilinjärvi Toivala, Haapamäentie 1:ssä klo 8.30-10.00 (lähellä G-rakennusta, kahdessa eri pisteessä. Heijastinpuu tulee O ja B rakennusten välillä olevaan katokseen.)
  • Varkaus, Osmajoentie 75, Savon ammattiopisto ja lukio klo 7.30-9.30
  • Iisalmi, Asevelikatu 4, klo 7.30-9.30

 

Tapahtumista saa hakea heijastimen heilumaan ja jaossa on rajallisesti myös pyöränvaloja. Yhteistyössä ovat mukana myös poliisi ja Liikenneturva. Kuopion tapahtumaan voit tuoda oman heijastimesi tai työtakkisi testattavaksi Liikenneturvan heijastintesterillä. Heijastimet kuluvat ja päällepäin tämä ei välttämättä näy. Myös heijastinkeiju on mukana Kuopion tapahtumassa sekä haastattelijana paikalla kiertää ”Hanna Karpo”. Katso haastattelut täältä!

 

Unohtaminen on inhimillistä

Liikenneturvan kyselyn* mukaan 80 prosenttia suomalaisista kertoo varustautuvansa heijastimin aina tai yleensä pimeään aikaan liikkuessaan. Yleisin syy käyttämättömyyteen on unohdus.

Nuoret käyttävät vuoden 2020 tarkkailutietojen** mukaan heijastinta 41-prosenttisesti taajamissa hämärän ja pimeän aikaan liikkuessaan, kun kaikkien ikäryhmien keskiarvo on 56 prosenttia.  Myös vanhemmat neuvovat nuoria hyvin heijastimen käytöstä.  Liikenneturvan kyselyn *** mukaan 68 prosenttia nuorista kertoi, että vanhemmat ovat muistutelleet heitä heijastimen käytöstä.

 

Enempi on parempi

Heijastimia on monenlaisia, ja niitä onkin hyvä olla useampi. Heijastinliivi näkyy hyvin joka suuntaan, ja on hyvä lisä myös talvipyöräilijälle.

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala. Myytävien heijastinten tulee täyttää vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä.

Tutustu heijastimeen tarkemmin Liikenneturvan sivulla.

 

Lisätiedot

 

 

Lähde: *Liikenneturva ja Kantar TNS Oy selvittivät joulukuussa 2020 suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä. N=1017, joista autoilijoita 819.  

Lähde: **Liikenneturvan seurannat 2020. Noin joka toinen jalankulkija (53 %) oli varustautunut heijastimin pimeällä taajamassa, valaistuilla alueilla liikkuessaan. N=20019. 

 

Lähde: ***Liikenneturva toteutti syksyllä 2019 yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatun kyselyn, jonka avulla haluttiin kartoittaa nuorten kokemuksia turvallisesta liikkumisesta ja liikennekasvatuksesta. N=3291.

Lue lisää